Fínsko sa pripravuje na možnosť odchodu Grécka z eurozóny

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 13:58 • 2 min
Fínsko sa pripravuje na možnosť odchodu Grécka z eurozóny

HELSINKI - Fínska vláda sa pripravuje na možnosť odchodu Grécka z eurozóny.

slovakia

left justify in out

Naplnenie tohto scenára hrozí, ak sa Grécko s medzinárodnými veriteľmi nedohodne na uvoľnení zadržiavanej finančnej pomoci. Vyplýva to z tajného dokumentu fínskeho ministerstva financií, z ktorého citoval vo štvrtok denník Helsingin Sanomat. 

 

Grécko sa s eurozónou a MMF stále nedohodlo na reformách, ktoré majú krajine odblokovať zadržiavanú finančnú pomoc. Splátku v sume 7,2 mld. eur z končiaceho úverového programu Grécko potrebuje na odvrátenie hroziacej platobnej neschopnosti. Podľa dokumentu datovanom 27. marca sa fínska vláda musí pripraviť na možnosť, že Grécku pred koncom júna dôjdu peniaze. Ešte pred týmto termínom bude potrebné prijať "veľmi ťažké politické rozhodnutia", medzi nimi aj o tom, či Grécko môže zostať súčasťou bloku spoločnej meny, cituje z dokumentu denník. Vyjadrenie fínskeho ministerstva financií sa agentúre Reuters nepodarilo získať. 

 

Grécko minulý týždeň predložilo 26-stranový zoznam reforiem, ktorý však zástupcovia veriteľov označili za vágny a príliš optimistický z pohľadu očakávaných príjmov. Veriteľom tiež chýbajú opatrenia v kľúčových oblastiach, ktorými sú dôchodkový systém a trh práce, uviedla agentúra Reuters. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies