Fínsko sa príkladne stará o duševné zdravie nezamestnaných, kiež by sme sa chceli inšpirovať

NETKY.SK • 24 Október 2017, 10:13 • 2 min
Fínsko sa príkladne stará o duševné zdravie nezamestnaných, kiež by sme sa chceli inšpirovať

HELSINKI - Fínska vláda testuje tzv. univerzálny príjem, ktorý dostávajú nezamestnaní bez ohľadu na to, či si aktívne hľadajú nové zamestnane alebo nie. Tento príjem im má znížiť stres počas tohto obdobia.

slovakia

left justify in out

Tento pilotný program spustený vo Fínsku testuje 2-tisíc ľudí, ktorí dostávajú počas dvoch rokov mesačný príspevok 560 eur. Jednotliví prijímatelia nemusia dokladovať, či sa intenzívne venujú hľadaniu si zamestnania alebo pravidelne navštevovať úrad práce a z donútenia sa zúčastňovať na pracovných pohovoroch na pozície, o ktoré v skutočnosti ani nemajú záujem.

 

Šéfka organizácie KELA Marjukka Turunenová vníma toto zníženie byrokracie, nákladov a boj proti chudobe za veľmi pozitívne, keďže nemá negatívny dopad na psychické zdravie človeka a nevystavuje ho zbytočnému stresu. „Mali sme tu ženu, ktorá povedala, že sa zľakla zakaždým, keď jej zazvonil telefón, že volá úrad práce, aby jej ponúkol prácu,“ informovala Turunenová médiá. Táto žena sa nemohla zamestnať, pretože sa starala o svojich chorých rodičov, ktorí si vyžadovali 24-hodinovú starostlivosť. “Tento experiment má skutočne nepriamy efekt aj na hladinu stresu ľudí, ich mentálne zdravie, a tak ďalej,“ dodala Turunenová.

 

Cieľom tohto projektu je uľahčiť situáciu ľuďom, ktorí prišli o zamestnanie alebo z neho odišli z akýchkoľvek dôvodov. Program má nezamestnaných motivovať v hľadaní si zamestnania, no bez nežiadúceho stresu, pod ktorým sa môžu ocitnúť v prípade, že sa im nedarí byť úspešní. Ďalšou výhodou je, že ľudia sú vo väčšej duševnej pohode, keď vedia, že štát sa o nich aspoň čiastočne postará.

 

Problém odmietania práce, pretože sa ľudia cítili lepšie, keď poberali sociálne dávky, začal byť vo Fínsku skutočne akútny a finančne neúnosný. Program univerzálneho príjmu zaviedla pravicová vláda, ktorá sa tak snaží bojovať s narastajúcou nezamestnanosťou, ale humánnym spôsobom. Úroveň nezamestnanosti sa v poslednom období pohybuje na hranici 8%. Priemerná mzda vo Fínsku sa pritom pohybuje na úrovni 3,5-tisíca eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona