Fínsko sa obáva negatívneho vplyvu protiruských sankcií

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 12:48 • 2 min
Fínsko sa obáva negatívneho vplyvu protiruských sankcií

MOSKVA – Nové protiruské sankcie uvalené Západom vo všeobecnosti negatívne ovplyvnia prácu exportných spoločností vo Fínsku. Informuje o tom Seinäjoen Sanomat s odvolaním sa na výsledky prieskumu tamojšej Centrálnej obchodnej komory.

slovakia

left justify in out

Tento názor zdieľa 80 % fínskych firiem zo 120 opýtaných. Zároveň 78 % z nich priamo alebo nepriamo spolupracuje s Ruskom, pre 22 % je ruský trh hlavným.

 

img

 

Podľa Seinäjoen Sanomat ruské pôsobenie na Ukrajine a jej dôsledky negatívne ovplyvnia vyhliadky 90 % exportných spoločnosti. Spomedzi opýtaných 39 % respondentov poznamenáva, že to, čo sa deje, výrazne ovplyvní ich budúcnosť, 30 % si myslí, že to do určitej miery ovplyvní, 22,5 % sa domnieva, že to bude mať na nich malý vplyv.

 

Sankcie budú mať zároveň silný dopad na približne každú štvrtú fínsku spoločnosť pracujúcu na exporte (24 %), určitý vplyv pocíti 35 % a mierny vplyv 30 %.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Igor Matovič povedal, koľko nás bude stáť vojna. Na čom sa zhodol s Robertom Ficom?

 

Seinäjoen Sanomat uvádza, že podľa odpovedí sa podniky najviac obávajú sankcií, ktoré sú namierené proti bankovému sektoru, firmy myslia aj na dostupnosť surovín a ťažkosti spojené s dopravou.

 

img

„Účastníci prieskumu v otvorených odpovediach zdôrazňovali nestabilitu geopolitickej situácie a jej vplyv na organizáciu dodávok surovín a reťazec subdodávateľov. Všetci sa boja, že nestabilita spôsobená situáciou na Ukrajine zasiahne nielen Európu,“ cituje Seinäjoen Sanomat slová vedúceho medzinárodného oddelenia Ústrednej obchodnej komory Lenita Toivakku.

 

 K téme: Cena elektrickej energie stúpla o desiatky percent



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies