Fínsko prijme odporúčaný počet utečencov, ale odmieta povinné kvóty

NETKY.SK • 11 September 2015, 13:56 • 2 min
Fínsko prijme odporúčaný počet utečencov, ale odmieta povinné kvóty

BRUSEL - Fínska vláda dnes oznámila, že prijme na svoje územie príslušný počet utečencov z celkového počtu 120.000 nových žiadateľov, čo navrhuje Európska komisia (EK) - do Bruselu však odkázala, že je proti stanovovaniu povinného systému národných kvót. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Šéf EK Jean-Claude Juncker v stredu oznámil nový systém prideľovania kvót rozdelený medzi členské štáty EÚ. Z ďalšieho počtu 120.000 žiadateľov o azyl z táborov v Grécku, Maďarsku a Taliansku by Fínsko malo prijať 2398 utečencov. Utečenecká kríza sa však stala vážnou politickou a finančnou výzvou pre novú vládnucu stredopravú koalíciu vo Fínsku. Vládny kabinet zápasí s problémom vysokej nezamestnanosti a ekonomika štátu je poznamenaná nekončiacou sa recesiou.

 

Šéf fínskej diplomacie Timo Soini z euroskeptickej strany Fíni, ktorá sa zasadzuje za sprísnenie imigračných pravidiel, dnes do Bruselu odkázal, že jeho krajina môže prijať stanovený počet utečencov. Malo by to však byť na dobrovoľnej báze, a nie systémom povinných kvót. "Zvýšenie autority EÚ v tejto veci by nebolo dobré, nemohlo by to fungovať. Ak sa nám nepodarí nájsť riešenie prostredníctvom medzinárodnej spolupráce a v rámci EÚ, budeme mať milión ľudí, ktorí prekračujú hranice bez akejkoľvek koordinácie," upozornil Soini.

 

Fínsko odhaduje, že do konca tohto roka by počet žiadateľov o azyl na jeho území mohol stúpnuť na 30.000 osôb. To je takmer desaťnásobný prírastok voči vlaňajšku, keď azyl vo Fínsku žiadalo len 3600 utečencov. Fínska vláda naznačila, že uvažuje o znížení finančnej pomoci poskytovanej žiadateľom o azyl, ktorá je teraz 316 eur mesačne na dospelú osobu okrem jedla. Vláda okrem toho zvažuje aj zníženie podpory na sociálnu integráciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona