Fínsko chce zvýšiť dane bohatým, aby pokrylo výdavky na utečencov

NETKY.SK • 10 September 2015, 19:11 • 2 min
Fínsko chce zvýšiť dane bohatým, aby pokrylo výdavky na utečencov

HELSINKY - Fínska vláda navrhla dnes zvýšiť zdanenie kapitálových výnosov a daň z príjmu u ľudí s vysokými zárobkami, aby získala financie na pokrytie nákladov na desaťnásobné zvýšenie počtu utečencov, ktoré očakáva tento rok. Povedal to fínsky minister financií Alexander Stubb.

slovakia

left justify in out

Utečenecká kríza predstavuje veľkú politickú aj finančnú výzvu pre fínsku vládnucu koalíciu, ktorej minister zahraničných vecí Timo Soini vedie euroskeptickú stranu Fíni. Hlavným bodom jej predvolebnej kampane bolo sprísnenie prisťahovalectva, napísala agentúra Reuters.

 

Stubb povedal, že zdanenie kapitálových ziskov v najvyššej kategórii sa zvýši o jedno percento a ľudia, ktorí zarobia viac ako 72.300 eur ročne, budú počas dvoch rokov platiť takzvanú solidárnu daň. Doteraz bola táto hranica vo výške 90.000 eur.

 

"To nám pomôže pokryť vyššie náklady na imigráciu, odhadujeme, že tento rok budú asi 114 miliónov eur," informoval dnes Stubb na tlačovej konferencii.

 

Stredopravá koalícia vládne od mája a potrebuje rýchlo znížiť výdavky, pretože výkon ekonomiky klesá a nezamestnanosť vzrastá. Krajina minulý týždeň zdvojnásobila odhad počtu utečencov, ktorých príchod očakáva tento rok, na 30.000. Pre porovnanie, vlani ich bolo 3600.

 

Fínska vláda sa pred letom dohodla na stanovisku, že plán Európskej únie rozdeliť utečencov medzi členské krajiny by mal vychádzať z dobrovoľnosti. V júli však minister vnútra Petteri Orpo z proeurópskej Strany národnej koalície súhlasil s prijatím asi 800 utečencov z tých, ktorí už sú v Grécku a Taliansku.

Vláda bude v piatok rokovať o svojej reakcii na nový návrh Európskej komisie, ktorý by členským krajinám stanovil pevné kvóty, koľko utečencov majú prijať.

Počas tohto týždňa už zverejnila reformy týkajúce sa trhu práce, ktorých súčasťou je obmedzenie počtu dní pracovného pokoja, čo vyvolalo nevôľu odborov. Vláda tiež oznámila, že bude vyžadovať od poslancov parlamentu, aby si vzali týždeň neplateného voľna, a od všetkých ministrov, aby sa vzdali týždenného zárobku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies