Fínsko navrhlo, aby mali v eurozóne rozhodujúce slovo krajiny s ratingom AAA

NETKY.SK • 19 November 2011, 01:38 • 2 min
Fínsko navrhlo, aby mali v eurozóne rozhodujúce slovo krajiny s ratingom AAA

Fínsko navrhlo, aby mali v eurozóne rozhodujúce slovo krajiny s ratingom AAA

slovakia

left justify in out

img

Členské krajiny eurozóny s výborným ratingom by mali mať väčšie slovo pri rozhodovaní v 17-člennej skupine, povedali dnes členovia fínskej vlády.
Fínsky premiér Jyrki Katainen vo vysielaní fínskej televízie MTV3 podporil túto myšlienku svojho ministra pre európske záležitosti a zahraničný obchod Alexandra Stubba. "Súhlasím s tým, pretože krajiny s ratingom troch A spravovali svoje financie dobre," povedal Katainen. 
Stubb prezentoval svoj návrh v prejave, ktorý mal dnes na fakulte európskych štúdií v belgickom meste Bruggy a v rozhovore pre noviny Financial Times.
"Krajina, ktorá nemá tri A, nie je ta najpovolanejšia, aby vám radila s verejnými financiami... V jadre Európy vidím silu centrifúgy," citovali ho noviny.
Stubb povedal, že šesť krajín eurozóny s ratingom AAA by mohlo vytvoriť jadro 17-člennej skupiny. Vo svojom prejave však varoval pred vytvorením separátnej funkcie prezidenta eurozóny, ktoré by podľa neho prehĺbilo rozdelenie členov Európskej únie na tých, ktorí majú a nemajú euro. 
Katainen sa domnieva, že silný rating prospel Fínsku, pretože "čím vyšší rating, tým menej financií musíme vynakladať z peňazí daňových poplatníkov na úhradu úrokov z verejných dlhov", citovala fínskeho premiéra agentúra DPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona