Fínsko a Nemecko sa zhodli na potrebe pomoci Grécku za účasti Medzinárodného menového fondu

NETKY.SK • 17 August 2015, 15:15 • 2 min
Fínsko a Nemecko sa zhodli na potrebe pomoci Grécku za účasti Medzinárodného menového fondu

HELSINKI - Fínsky minister zahraničných vecí Timo Soini vyzval Medzinárodný menový fond (MMF), aby sa zúčastnil na novom úverovom programe pre Grécko.

slovakia

left justify in out

Fond svoju účasť podmieňuje dohodou o zmiernení podmienok splácania gréckeho dlhu. Podľa ministra je Fínsko pripravené rokovať o možnostiach, akými sú predĺženie splatnosti dlhu alebo odklad úrokových splátok. Priamy odpis nominálnej hodnoty dlhu však v súlade s pozíciou Nemecka odmietol. Ako dodal, grécka dlhová kríza bude eurozónu ťažiť ešte ďalšie dekády. "Stále si myslím, že politika záchranných programov je zlá politika... V politike ale musíte robiť nepríjemné rozhodnutia," povedal Soini.

 

Účasť MMF v záchrannom programe pre Grécko je nevyhnutná aj z pohľadu Nemecka. Vyplýva to z pondelkového stanoviska nemeckého ministerstva financií. Hovorca rezortu zároveň poznamenal, že šéfka MMF Christine Lagardeová navrhne ďalšie zapojenie MMF do pomoci Grécku iba v prípade, že Grécko do októbra splní požiadavky súvisiace so zavádzaním reforiem. Dôležitý je taktiež priaznivý výsledok prvého hodnotenia programu.


Ministerstvo financií však nenačrtlo harmonogram a ani druh odľahčenia dlhového zaťaženia Grécka.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová očakáva, že MMF bude súčasťou tretieho programu pre Grécko. Merkelová to uviedla v nedeľu pre nemeckú verejnoprávnu stanicu ZDF. Zároveň poznamenala, že Christine Lagardeová prisľúbila, že za účasť fondu v programe bude lobovať u členov Výkonnej rady MMF. Merkelová uviedla, že MMF sa zúčastňuje rokovaní a podporuje dohodu o Grécku. "Nemám pochybnosti o tom, že to, čo hovorí pani Lagardeová, sa stane realitou," povedala Merkelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies