Fínska vláda prežila hlasovanie o nedôvere

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 20:20 • 2 min
Fínska vláda prežila hlasovanie o nedôvere

HELSINKI - Fínska vláda prežila dnes hlasovanie o nedôvere v parlamente, ktoré iniciovala opozícia po rozpade jednej z koaličných strán. Stredopravú vládu premiéra Juhu Sipiläho podporilo 104 poslancov, zatiaľ čo nedôveru jej vyslovilo 85 zákonodarcov.

slovakia

left justify in out

Premiér Sipilä ešte minulý týždeň oznámil, že vypovie koaličnú dohodu s populistickou a euroskeptickou stranou Praví Fíni (PS), a to kvôli jej výraznému posunu doprava. Stalo sa tak po tom, ako bol za nového predsedu PS zvolený politik Jussi Halla-aho, známy tvrdým odporom voči EÚ a prisťahovalectvu. Tento europoslanec nahradil na čele PS dlhoročného šéfa strany Tima Soiniho, ktorý je ministrom zahraničných vecí a je považovaný za relatívne umierneného politika.

 

Vládnu krízu vo Fínsku sa však následne podarilo na poslednú chvíľu odvrátiť tým, že 20 z 37 členov PS vytvorilo v parlamente na protest proti vývoju v strane frakciu, ktorú nazvali Nová alternatíva. Medzi týmito odštiepencami, ktorých agentúra DPA označila za umiernených členov PS, sú všetci doterajší ministri z tejto strany vrátane jej bývalého predsedu, ministra zahraničných vecí Tima Soiniho.

 

Členovia Novej alternatívy vyjadrili podporu vládnemu programu vrátane otázok týkajúcich sa EÚ či prisťahovalectva. Sipilä následne uviedol, že práve vďaka Novej alternatíve môže aj naďalej koalícia pokračovať vo vláde, aj keď bez PS disponuje už výrazne menšou väčšinou, pričom v 200-člennom parlamente má momentálne 106 kresiel.

 

Odštiepenecká frakcia Nová alternatíva ešte v pondelok avizovala, že sa chystá premenovať sa na Modrú budúcnosť a vytvoriť pod takýmto názvom novú stranu, informovala agentúra DPA.

 

Dnešné hlasovanie o nedôvere iniciovala opozícia, ktorá vyzýva na vypísanie predčasných parlamentných volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies