Fínska vláda nominuje bývalého premiéra Katainena za komisára EÚ

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 15:01 • 2 min
Fínska vláda nominuje bývalého premiéra Katainena za komisára EÚ

HELSINKI - Fínsko chce nominovať Jyrkiho Katainena, ktorý odstúpil v júni z postu fínskeho premiéra, za eurokomisára, povedal v stredu nový premiér Alexander Stubb. Katainen, ktorý bol v minulosti aj ministrom financií.

slovakia

left justify in out

Katainen by mal nahradiť v Európskej komisii Olliho Rehna, komisára pre ekonomické a menové záležitosti. Bude mať však veľkú konkurenciu v bývalom francúzskom ministrovi financií Pierrovi Moscovicim a Holanďanovi Jeroenovi Dijsselbloemovi, ktorý stojí na čele euroskupiny.

 

Jean-Claude Juncker, nominovaný predseda EK, povedal, že keďže on je konzervatívec, ekonomické a menové záležitosti by mali mať v rukách socialisti, čo by vylúčilo Katainena zo súťaže. Stubb však tvrdí, že taká dohoda nebola a výber bude záležať od budúceho šéfa euroskupiny. "Ak bude na čele euroskupiny sociálny demokrat, potom komisár EÚ pre ekonomiku by mohol pochádzať z konzervatívnej Európskej ľudovej strany," povedal.

 

V EK má mať zastúpenie po jednom komisárovi každá z 28 členských krajín únie. Mandát dnešnej komisie vyprší koncom októbra. Rehn zastával post eurokomisára štyri roky. Z postu odstúpil 1. júla potom, ako sa stal europoslancom. Do konca októbra bude tento post pravdepodobne dočasne zastávať práve Katainen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona