Fínska polícia zistila skutočnú identitu Maročana, ktorý nožom ubodal dve ženy

NETKY.SK • 28 August 2017, 06:59 • 2 min
Fínska polícia zistila skutočnú identitu Maročana, ktorý nožom ubodal dve ženy

HELSINKI - Maročan podozrivý z dobodania dvoch žien na smrť pri nedávnom útoku nožom v centre fínskeho mesta Turku bol oficiálne identifikovaný ako 22-ročný Abderrahman Bouanane. Vyšetrovanie totiž ukázalo, že pri príchode do krajiny minulý rok úradom udal falošné meno aj vek, informovali dnes fínske úrady.

slovakia

left justify in out

Nové dokumenty podané na súde v Turku uvádzajú už pravé meno a vek podozrivého, napísala tlačová agentúra DPA.

 

Na pojednávaní o vzatí do väzby minulý týždeň bol ešte uvádzaný ako 18-ročný a mal iné priezvisko, konkrétne Mechka. Polícia potom vyhlásila, že má pochybnosti o jeho totožnosti a že pracuje s medzinárodnými partnermi na objasnení tejto záležitosti.

 

Muž, ktorý bol predtým identifikovaný ako 18-ročný Abdurrahmán Mechka, je Maročanom narodeným v roku 1994. "Jeho totožnosť je už potvrdená," uviedla ešte v nedeľu polícia, ale skutočné meno podozrivého nezverejnila.

 

Bouanane je podozrivý zo spáchania útoku z 18. augusta, pri ktorom zabil dve Fínky a zranil osem ďalších ľudí. Jeho spolupráca s políciou je "slušná a racionálna", informoval agentúru DPA Olli Toyras z Národného vyšetrovacieho úradu. Dodal, že sa nebude vyjadrovať k tomu, čo Bouanane povedal polícii.

Policajné vyšetrovanie sa podľa jeho slov týka aj mužovho pohybu, aktivít a zázemia.

 

Prípad vyšetrujú ako prvý teroristický čin na území tejto škandinávskej krajiny. Podozrivý, ktorý zostáva vo väzbe, pred súdom vyhlásil, že motívom jeho činu nebol terorizmus. Tesne pred útokom mu úrady odmietli udeliť azyl.

 

Vyšetrovatelia však tvrdia, že mladý muž bol zradikalizovaný a preverujú možnú súvislosť jeho činu s nedávnymi útokmi extrémistov v Španielsku.

Fínska polícia zadržiava po útoku vo väzbe ďalších troch Maročanov vo veku 18-28 rokov pre podozrenie z nešpecifikovanej účasti na zločine. Títo muži obvinenia popierajú.

 

Univerzitná nemocnica v Turku uviedla, že dve zostávajúce ranené obete útoku už nepotrebujú intenzívnu starostlivosť. Bouanane sa nachádza vo väzenskej nemocnici v meste Hämeenlinnaa severne od fínskej metropoly Helsinki.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona