Fínska polícia odkryla motív Maročana vraždiaceho minulé leto nožom: Islamský štát

NETKY.SK • 7 Február 2018, 16:55 • 2 min
Fínska polícia odkryla motív Maročana vraždiaceho minulé leto nožom: Islamský štát

HELSINKI - Marocký žiadateľ o azyl, ktorý dobodal nožom v auguste 2017 v centre fínskeho mesta Turku na smrť dve ženy a zranil ďalších osem osôb, sa silno stotožňoval s extrémistickou skupinou Islamský štát. Uviedla to fínska polícia.

slovakia

left justify in out

Mužov čin bol podľa polície z veľkej časti motivovaný nenávisťou vyvolanou bombardovaním sýrskeho mesta Rakka vojenskou koalíciou vedenou USA.

 

Abderrahman Bouanane sa zradikalizoval približne tri mesiace pre útokom, uviedol Olli Toyras z fínskeho Národného vyšetrovacieho úradu. Dodal, že hoci Maročan útok 18. augusta spáchal sám, považoval sám seba za bojovníka Islamského štátu. Pri čine sa vraj inšpiroval skoršími teroristickými útokmi vo Francúzsku i Belgicku a bol pripravený zomrieť "mučeníckou" smrťou.

 

Už dávnejšie vyšlo najavo, že tesne pred útokom odmietli Bouananovi vo Fínsku udeliť azyl. Táto skutočnosť však nebola považovaná za motív útoku, pri ktorom tento Maročan použil až dva nože.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies