Fínska atletická federácia sa po 75 rokoch ospravedlnili židovského bežcovi za podvod

NETKY.SK • 20 September 2013, 07:19 • 2 min
Fínska atletická federácia sa po 75 rokoch ospravedlnili židovského bežcovi za podvod

HELSINKI - Fínska atletická federácia sa v stredu formálne ospravedlnila za obratie židovského šprintéra o jasné víťazstvo v behu na sto metrov na helsinskom mítingu v roku 1938.

slovakia

left justify in out

Fín Abraham Tokazier vtedy preťal cieľovú pásku ako prvý, no organizátori ho bez vysvetlenia zaradili na štvrté miesto. Predseda združenia Vesa Harmaakorpi to v stredajšom stanovisku označil za "manipuláciu, ktorá je proti základným hodnotám športu". Zároveň ponúkol "úprimné ospravedlnenie tým, ktorým bolo ukrivdené".

Vo fínskej tlači zverejnená fotografia zachytáva Tokazierovo víťazstvo v behu počas podujatia konaného pri príležitosti otvorenia nového olympijského štadióna v hlavnom meste severskej krajiny. Makkabi, hlavné židovské športové združenie vo Fínsku, dlhodobo tlačilo na federáciu, aby verejne uznala svoje pochybenie spred 75 rokov. Pronacistické nálady však vo Fínsku 30. rokov neboli nijako zvlášť dominantné, no antisemitizmus prichádzajúci z Nemecka mal vplyv na spoločnosť v severskej krajine. Vtedajšia vláda však podľa nedávno zverejnených údajov nacistom odovzdala 60 percent Židov žijúcich vo Fínsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies