Fíni zastavili Kanaďanov a sú v semifinále

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 07:22 • 2 min
Fíni zastavili Kanaďanov a sú v semifinále

MINSK - Hokejisti Fínska si štvrtýkrát v rade zahrajú v semifinále na majstrovstvách sveta, Suomi si vo štvrtkovom večernom štvrťfinále v Čižovka Arene v Minsku poradili s Kanadou 3:2.

slovakia

left justify in out

Na Fínov, ktorí skončili v základnej B-skupine až na 4. mieste a do play-off sa prebojovali na poslednú chvíľu vďaka pomoci Švajčiarska, čakajú v sobotňajšom semifinále Česi. Európsky tím rozhodol o výhre v súboji s víťazom A-skupiny v tretej tretine. Pre Kanadu sú semifinálové brány zavreté už piaty rok po sebe. Javorové listy nenapodobnia double Švédska z roku 2006 a po výhre na zimných olympijských hrách 2014 v Soči nepridajú na ďalšom veľkom medzinárodnom turnaji prvenstvo.

 

Kanaďania boli od úvodu stretnutia aktívnejší, ale v prvej tretine nedokázali namieriť presne a prekonať pozorného Pekku Rinneho v bránke, ktorému navyše po strelách Schenna a Kadriho dvakrát pomohla aj žŕdka. Fíni boli v zakončení presnejší, v 7. min potrestal vylúčenie Myersa pohotovou strelou z ľavého kruhu po odrazenom puku Palola. Aktívni Kanaďania sa dočkali vyrovnania v 26. min, keď Turris napriahol od modrej a jeho tvrdá strela skončila v sieti. V 33. min pri hre štyroch proti štyrom obral Scheifele o puk Kontiolu a v prečíslení dvoch proti jednému trafil švihom pod hornú žŕdku. 

 

V úvode tretej tretiny prežili Fíni kanadský nápor a Hietanenova oslobodzovacia strela pri snahe ísť striedať skončila nečakane v sieti, keď Scrivensovi prešiel puk medzi vyrážačkou a telom. Kanaďania sa snažili a tlačili súperov pred bránku. V 57. min stratil na obrannej modrej puk Myers, Lehterä prihral Pakarinenovi, ktorý prestrelil Scrivensa - 3:2. Kanaďania sa v závere snažili v power-play neúspešne o vyrovnanie. 

Výsledok - MS v hokeji: 


Štvrťfinále (Čižovka Arena): 
Kanada - Fínsko 2:3 (0:1, 2:0, 0:2) 
Góly: 26. Turris (Read), 33. Scheifele - 7. Palola (Hietanen, Lehterä), 41. Hietanen (Lehterä, Kontiola), 57. Pakarinen (Lehterä) 
Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemmann (Nem.), Olenin (Rus.) - Carnathan (USA), Schrader (Nem.), 8671 divákov. 

Zostavy: 
Kanada: Scrivens - Bieksa, Garrison, Coburn, Myers, Ellis, Gudbranson, Rielly - MacKinnon, B. Schenn, Burrows - Read, Turris, Chimera - Brouwer, Hodgson, Kadri - J. Ward, Scheifele, Monahan - Huberdeau 
Fínsko: Rinne - Mäntylä, Hietanen, Ohtamaa, Karalahti, Kivisto, Lajunen, Marttinen - Pakarinen, Lehterä, Kontiola - Komarov, O. Jokinen, Haula - Jormakka, Immonen, Palola - Salomäki, T. Sallinen, Huhtala 

Hlasy (zdroj: IIHF.com): 
Dave Tippett (tréner Kanady): "Myslím si, že väčšinu zápasu hral náš tím veľmi dobre. Dlhé minúty sme mali duel pod kontrolou. Pár chýb nás stálo zápas. Dnes sme odohrali asi najlepšie stretnutie v Minsku." 

Erkka Westerlund (tréner Fínska): "Mali sme dobrý vstup do zápasu. V druhej tretine však Kanaďania ukázali svoju silu. V tretej časti hry sme predviedli, že toto mužstvo je mentálne silné. Som veľmi hrdý na tento tím. Moja manželka má dnes narodeniny. Bol som dlhé dni na cestách a toto je dar pre ňu." 

Olli Jokinen (kapitán Fínska): "Zaslúžili sme si hrať štvrťfinále a stále cítime, že môžeme byť lepší. V semifinále môžeme hrať bez zbytočného napätia. Máme najlepšieho brankára na turnaji. Pekka Rinne bol neskutočný, dáva nám v každom zápase šancu vyhrať. V kľúčových momentoch predviedol skvelé zákroky." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona