Fíni prevalcovali Čechov a idú do finále

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 19:59 • 2 min
Fíni prevalcovali Čechov a idú do finále

MINSK - Vo finále 78. MS v hokeji nastúpia proti sebe Rusko a Fínsko. Rozhodlo o tom druhé sobotňajšie semifinále, v ktorom zdolali Fíni český výber 3:0, v boji o titul svetového šampióna tak vyzvú doposiaľ nezdolaných Rusov. Pred zápasovou derniérou MS v Minsku budú bojovať o zisk bronzových medailí Česi proti Švédom.

slovakia

left justify in out

Zborná sa bude v nedeľu o 20.00 SELČ v Minsk aréne snažiť o zisk piateho triumfu majstra sveta v ére samostatnosti. Naposledy sa z neho tešila pred dvoma rokmi v Helsinkách, kde vo finále zdolala Slovensko 6:2.
      

Fíni sa vo finále šampionátu predstavia opäť po troch rokoch, keď v Bratislave triumfovali v záverečnom dueli MS 2011 nad Švédmi a získali druhýkrát v histórii najjagavejší kov. Za možnosť bojovať o zisk tretieho zlata môžu ďakovať aj Švajčiarom, ktorí im víťazstvom nad Lotyšskom 3:2 v B-skupine otvorili cestu do vyraďovacích bojov.

      

semifinále
Česko - Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 9. Lehterä (Hietanen, Kontiola), 32. Immonen (Kontiola, Karalahti), 60. Lehterä. Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Bulanov (Rus.) - Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.), vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 14.387 divákov
 Česko: Salák - Vitásek, Němec, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Sekáč,  Hudler, Zaťovič - Vondrka, Rolinek, Kovář - Růžička
 Fínsko: Rinne – Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Kivistö, Lajunen, Marttinen – Pakarinen, Kontiola, Lehterä – Komarov, Jokinen, Haula – Palola, Immonen, Jormakka – Salomäki, T. Sallinen, Huhtala

      

Suomi vstúpili do zápasu aktívne a už v úvode prvej tretiny niekoľkokrát pohrozili pred Salákom. V 4. minúte sa pred neho neúspešne nanominoval s pukom Tomi Sallinen, o niekoľko sekúnd neskôr mal už brankár viac práce s bekhendovým zakončením Pakarinena. Českej rozohrávke chýbala prekvapivá myšlienka a od 9. minúty museli po inkasovanom góle tvoriť ešte viac. Hietanen vysunul dlhou prihrávkou cez stredné pásmo na ľavom krídle Lehteräho, ktorý sa poľahky natlačil cez Vitáska do zakončenia a bekhendom prekonal Saláka. Česká odpoveď mohla prísť už o dve minúty neskôr, puk však letel po Červenkovom teči Jágrovej strely len tesne vedľa. V závere mohol ďalšiu nedôslednosť potrestať ešte Pakarinen, ale druhý gól nepridal.
      

Ten sa Fínom podarilo streliť v 32. minúte zásluhou Immonena. Predchádzalo mu však niekoľko gólových možností českého tímu, ktorému prestávka pomohla, no Jágr a po ňom ani obranné výpady Nemca s Jordánom nepriniesli vyrovnanie. Skóre sa nemenilo ani po ďalšom teči Klepiša či dorážke Komarova, ktorého na dvakrát perfektne vychytal Salák.
      

Ani v tretej tretine nedokázali Česi nájsť recept na pozornú fínsku defenzívu. V závere sa pokúšali o zvrat v stretnutí aj hrou bez brankára, ale gólman "severanov" Pekka Rinne nepustil za svoj chrbát ani jeden puk a pripísal si na šampionáte už tretí shutout. Jedenásť sekúnd pred záverečnou sirénou prikrášlil víťazstvo Fínov gólom do prázdnej bránky Lehterä.

      

Záverečný program MS - nedeľa 25. mája:
o 3. miesto

15.00 SELČ Švédsko - Česko
finále
20.00 SELČ Rusko - Fínsko




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona