Finančné oživenie Európy je dvojrýchlostné, riziková je eurozóna

NETKY.SK • 28 Jún 2010, 12:47 • 2 min
Finančné oživenie Európy je dvojrýchlostné, riziková je eurozóna

Finančné oživenie Európy je dvojrýchlostné, riziková je eurozóna

slovakia

left justify in out

Hospodárske oživenie v regióne strednej a východnej Európy prebieha naďalej rozdielne. V dobrých pozíciách sú Turecko, Rusko a Slovensko, kým krajiny ako Chorvátsko alebo Bulharsko sa dostávajú z recesie ťažšie. "Hlavné riziká pochádzajú z eurozóny, ktorá zažívala obnovu s napätím na finančných trhoch spôsobeným obavami o štátny dlh," uvádza vo svojej analýze skupina UniCredit Group.
      "Krajiny strednej a východnej Európy obstáli doteraz vo finančnej kríze celkom dobre. To dokazuje, že rozšírené obavy a skepticizmus, ktoré prevládali pred rokom, boli nadsadené," hodnotí vývoj UniCredit Group. V tejto súvislosti skupina zvýšila svoje prognózy na rast hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2010 pre tento región z 2,8 % na  3,1 %.
      Vyhliadky rastu HDP sú pre strednú a východnú Európu podľa finančnej skupiny lepšie ako pre západný región. UniCredit Group však upozorňuje, že aj v samotných regiónoch niektoré krajiny rastú rýchlejšie a niektoré zaostávajú.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies