Finančné firmy lákajú najnovšie krajiny CIVETS, analytici varujú

NETKY.SK • 29 November 2011, 05:06 • 2 min
Finančné firmy lákajú najnovšie krajiny CIVETS, analytici varujú

Finančné firmy lákajú najnovšie krajiny CIVETS, analytici varujú

slovakia

left justify in out

img

Finančné spoločnosti začínajú v poslednom období vo väčšej miere investovať do najrýchlejšie rastúcich ekonomík sveta označovaných ako CIVETS (Kolumbia, Indonézia, Vietnam, Egypt, Turecko a Južná Afrika). Viacerí analytici ale varujú pred novou "zlatou horúčkou" do potenciálne nestabilných trhov.
Firmy láka najmä fakt, že rast hospodárstva v týchto krajinách vysoko prekonáva aj tempo rastu už etablovaných nastupujúcich ekonomík označovaných ako BRIC (Brazília, Rusko, India a Čína). Napríklad turecká ekonomika dosiahla podľa údajov tamojšieho štatistického úradu v 1. polroku medziročný rast 10,2 %. Krajina ponúka zahraničným firmám diverzifikovanú ekonomiku s nízkym verejným dlhom, kvalifikovanou pracovnou silou a navyše rastúcou populáciou, z ktorej zhruba polovica má pod 30 rokov. Celkovo sa štáty CIVETS na svetovej populácii podieľajú 8 %. A ich potenciál by finančné spoločnosti chceli využiť.
V máji ratingová agentúra Standard & Poor's spustila svoj index S&P Civets 60, ktorý sleduje vývoj akcií 10 najlepších firiem na burzách z každej krajiny CIVETS. Pridávajú sa aj fondy, ktoré okrem týchto štátov investujú aj do krajín označovaných "Next11," kam patria napríklad Filipíny, Nigéria a Irán.
Britská banka HSBC vytvorila v máji fond špeciálne pre krajiny CIVETS. Fond sleduje 60 najväčších kótovaných firiem v spomínaných šiestich krajinách v sektoroch ako telekomunikácie, finančné služby, energetika a spotrebiteľské produkty.
Niektorí analytici ale varujú pred novou investičnou horúčkou. Poukazujú na viaceré problémy, medzi nimi na menové výkyvy. Napríklad turecká líra stratila zo svojej hodnoty oproti doláru za ostatné tri finančné štvrťroky 16 % a zaradila sa k menám s najhoršími výsledkami v tomto roku. Rovnako úroveň riadenia firiem je v mnohých z týchto krajín považovaná za veľmi nízku, no najväčším rizikom je politická nestabilita. Hlavný egyptský akciový index EGX 30 klesol od začiatku roka v dôsledku nepokojov takmer o štvrtinu. Minulý týždeň agentúra Standard & Poor's znížila rating krajiny na BB-, čím ju zosunula hlbšie do špekulatívneho pásma.
Podľa Toma Biggara zo spoločnosti Torquil Clarke Invests sú tieto štáty mylne považované za alternatívu ku krajinám zoskupenia BRIC a aj odvážni investori by do tejto oblasti mali podľa neho investovať maximálne 5 % zo svojho portfólia.

Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies