Finančná skupina J&T posilňuje vplyv v Unipetrole

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:41 • 2 min
Finančná skupina J&T posilňuje vplyv v Unipetrole

Finančná skupina J&T posilňuje vplyv v Unipetrole

slovakia

left justify in out

img

Finančná skupina J&T skupuje akcie v českej petrochemickej firme Unipetrol. Informujú o tom dnes pražské Hospodářské noviny (HN).
      "Na trhu je jasne vidieť, že J&T Unipetrol nakupuje," povedal novinám Jan Tomaník z maklérskej firmy Wood & Co. Túto informáciu HN potvrdil aj nemenovaný zdroj z J&T a ďalší burzoví analytici. "Nečudoval by som sa, keby ich podiel prekročil 10 %," dodal Tomaník.
      Oficiálne skupina J&T nechcela prostredníctvom svojho hovorcu Petra Málka situáciu komentovať. Vlani v septembri ale oznámila, že cez svoje dcérske firmy navýšila podiel v Unipetrole nad 7 %. Vlastníkom väčšinového podielu v českej firme je pritom poľský gigant PKN Orlen, ktorý má 63 % jej akcií.
      Čo teda finančná skupina touto investíciou sleduje? Len ťažko môže totiž českú firmu ovládnuť. Podľa novín jednou z možností je, že J&T vidí v akciách petrochemickej firmy dobrú investičnú príležitosť. Akcie Unipetrolu totiž od začiatku roka vzrástli o 60 %.
      "Bolo by ale naivné si myslieť, že J&T chce Unipetrol iba ako finančnú investíciu. Je možné, že plánuje zvýšiť svoj podiel tak, aby mala silné slovo na valnom zhromaždení a mohla robiť problémy. Potom sa bude snažiť svoj podiel v PKN odpredať," špekuluje  Tomaník.
      Existuje aj ďalší možný dôvod. Unipetrol totiž bude potrebovať modernizovať elektráreň v Litvínove a J&T by sa tak mohla k tejto zákazke dostať oveľa ľahšie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona