Finančná disciplína miest a obcí na Slovensku sa vlani mierne zlepšila

NETKY.SK • 4 November 2010, 12:41 • 2 min
Finančná disciplína miest a obcí na Slovensku sa vlani mierne zlepšila

Finančná disciplína miest a obcí na Slovensku sa vlani mierne zlepšila

slovakia

left justify in out

Zákonné podmienky pre výšku dlhu  alebo dlhovej služby v roku 2009 nesplnilo 141 obcí a miest na Slovensku. V porovnaní s rokom 2008 sa tak ich počet znížil o 4. "K miernemu zlepšeniu došlo napriek vrcholiacej kríze, ktorá pre obce priniesla výpadok príjmov z dane fyzických osôb. K zmierneniu následkov krízy významne prispela štátna dotácia pre obce vo výške 100 miliónov eur z konca roku 2009," konštatoval riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš.
      Pre potreby prijímania návratných zdrojov financovania by dlh obcí nemal prekročiť 60 % a dlhová služba 25 % bežných príjmov predchádzajúceho roka. Aspoň jednu z oboch podmienok vlani nesplnilo 141 obcí, pričom 48 nesplnilo len kritérium dlhu, 86 len kritérium dlhovej služby a 7 nesplnilo obe kritériá.
      Spomedzi väčších miest výrazným spôsobom prekročila dlh napríklad Žilina (152 %), Veľký Krtíš (66 %) a Bratislava (64 %). "V dlhu Žiliny je pritom započítaný aj úver od štátu na výkup pozemkov v súvislosti s investíciou automobilky KIA. Po odrátaní tejto výpomoci by objem pôžičiek Žiliny skončil tesne pod požadovanou 60-% hranicou na úrovni 55 %," doplnil Goliáš. Dlhovú službu cez 25 % bežných príjmov predchádzajúceho roka mali z väčších miest Ilava (41 %) a Myjava (28 %). Podľa Goliáša však tento ukazovateľ "môže byť skreslený jednorazovými splátkami dlhu, preto sám o sebe ešte nevypovedá o finančnej stabilite obcí".
      Z analýzy INEKO ďalej vyplýva, že spomedzi 20 miest s počtom obyvateľov nad 30.000 (pozn. mesto Prešov ešte na internete nezverejnilo súvahu za minulý rok) dosiahol celkový schodok rozpočtov 107 miliónov eur, čo predstavovalo 12 % ich príjmov. "Najväčší podiel má na tom Bratislava, ktorej výdavky prekročili príjmy o 77 miliónov eur. Tento výsledok je najhorší aj v percentuálnom vyjadrení, keď deficit Bratislavy dosiahol takmer 36 % príjmov," doplnil Goliáš. Schodok nad 10 % v pomere k príjmom dosiahli ešte Spišská Nová Ves, Prešov, Považská Bystrica a Michalovce. Hospodárenie väčšiny obcí sa pohybovalo v blízkosti nuly. Naopak, v pluse sa aj počas ťažkého roku podarilo skončiť Nitre, Žiline, Prievidzi a Zvolenu.
      Vo výške dlhu na obyvateľa vedie spomedzi najväčších miest Žilina, a to bez ohľadu na to, či sa do dlhu započítajú prostriedky na výkup pozemkov alebo nie. "Pri ich započítaní dlh dosahuje vyše 1000 eur na obyvateľa, bez nich niečo vyše 500 eur. Dlh nad 300 eur na obyvateľa dosahuje ešte Liptovský Mikuláš a Bratislava. Najmenej zadlžené mestá boli Poprad, Levice a Spišská Nová Ves," uzavrel Goliaš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies