Financovať migračnú krízu môže pomôcť vyššia daň z benzínu, tvrdí Schäuble

NETKY.SK • 16 Január 2016, 15:44 • 2 min
Financovať migračnú krízu môže pomôcť vyššia daň z benzínu, tvrdí Schäuble

BERLÍN - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhol zavedenie celoeurópskej dane z benzínu.

slovakia

left justify in out

Tá by mohla pomôcť pri zvládaní nákladov na riešenie migračnej krízy v Európe. Informovala o tom agentúra AP.

 

Krajiny Európskej únie sa zatiaľ stále nevedia zhodnúť na spôsobe riešenia súčasnej migračnej krízy. Zatiaľ čo štáty ako Nemecko či Švédsko otvorili svoj trh veľkému počtu imigrantov, niektoré iné krajiny sa ich prílevu bránia.

 

Ako povedal v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ak v národných rozpočtoch, ani v rozpočte Európskej únie nie je (na riešenie krízy) dosť peňazí, mohli by sa krajiny dohodnúť napríklad na zvýšení dane z benzínu. "Prečo by sme sa nemohli na niečom takomto zhodnúť na celoeurópskej úrovni, ak je situácia taká vážna?" spýtal sa Schäuble a dodal, že EÚ musí ustrážiť vonkajšie hranice Schengenu. Vyriešenie týchto problémov nesmie padnúť na nedostatku financií.

 

Podpredsedníčka vládnucej CDU a Schäubleho stranícka kolegyňa Julia Klöcknerová, ktorá v marcových voľbách kandiduje na post premiérky spolkového štátu Porýnie-Falcko, však tento návrh ihneď zamietla. Poukázala pritom na vysoké príjmy z daní do nemeckého štátneho rozpočtu, ktoré pomohli dosiahnuť za minulý rok omnoho vyšší rozpočtový prebytok, než sa čakalo. V takej situácii sa podľa nej dá len ťažko obhájiť návrh, ktorý požaduje od obyvateľov závislých od dopravy, aby prispievali do rozpočtu ďalšími daňami.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies