Financovanie športu problémom aj v USA, hokejistky hrozia bojkotom MS

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 12:45 • 2 min
Financovanie športu problémom aj v USA, hokejistky hrozia bojkotom MS

NEW YORK 16. - Americké hokejové reprezentantky pre nedostatok financií hrozia národnej asociácii USA Hockey bojkotom majstrovstiev sveta, ktoré sa začnú 31. marca v Plymouthe v Michigane.

slovakia

left justify in out

Družstvo v stredu oznámilo, že nenastúpi, ak nevyhovejú jeho nárokom. Druhá strana vyslovila poľutovanie nad týmto rozhodnutím a tvrdí, že so zástupcami hráčok sa dohodla na významnom zvýšení finančného zabezpečenia hokejistiek v období prípravy na zimné olympijské hry.

"Nebolo jednoduché dobrovoľne sa vzdať účasti na turnaji, ale je to jediné správne rozhodnutie. Žiadame len spravodlivosť. Som hrdá na to, že stojíme všetky plece pri pleci, aby sme povedali, že čo je veľa, to je veľa," uviedla útočníčka Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová.       

Hráčky informovali USA Hockey, že sa nezúčastnia ani na tréningovom kempe od 21. marca, ak dovtedy nenastane relevantný progres v rokovaniach o podpore a odmenách. Požadujú kontrakty so zahrnutím trvalých kompenzácií. Momentálne majú zmluvy len na olympijské sezóny, požadujú pokrytie nákladov aj mimo nich. Podľa právnickej firmy, ktorá ich zastupuje, dostávajú 1000 USD mesačne počas polročného olympijského obdobia a "v podstate nič" inokedy.

"Vieme o probléme, a preto sme proaktívne zvýšili úroveň priamej podpory ženskej reprezentácie v príprave na zimné olympijské hry 2018. Komunikovali sme o tom so zástupcami hráčok a tešíme sa na ďalší pokrok v diskusii," reagoval v komuniké výkonný riaditeľ USA Hockey Dave Ogrean. Pod pojmom podpora sa vraj skrýva hradenie nákladov na šesťmesačný kemp, zvýšenie štipendií a vypísaných odmien za zisk medaily, čo môže predstavovať až 85 000 amerických dolárov v hotovosti na osobu. Suma nezahŕňa krytie nákladov na ubytovanie, dopravu, stravu, zdravotnú starostlivosť, poistenie a celkové zázemie vrátane realizačného tímu.      
    
Hokejistky tiež naliehajú, aby USA Hockey plne financovala svoje programy pre ženy a dievčatá a prestala sa k nim správať ako k doplnku. Pre porovnanie, národné tímy chlapcov do 17 a 18 rokov odohrajú počas sezóny 60 zápasov, zatiaľ čo ženy v neolympijskom roku iba deväť.  

Rozpor pripomenul podobnú aféru, ktorá vyvstala vlani v marci, keď sa futbalové reprezentantky Spojených štátov amerických obrátili s ponosou na federálnu Komisiu pre rovnosť zamestnaneckých príležitostí. Poukázali vtedy na finančnú diskrimináciu zo strany US Soccer.
 

Môže vás zaujímať: Paralympionika Jozefa Metelku chce získať Veľká Británia, podmienky na Slovensku nestačia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies