Financovanie nového krytu okolo černobyľskej elektrárne je zabezpečené

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 08:17 • 2 min
Financovanie nového krytu okolo černobyľskej elektrárne je zabezpečené

LONDÝN - Financovanie výstavby nového ochranného krytu, tzv. sarkofágu, okolo černobyľskej elektrárne je nateraz zabezpečené. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Počas darcovskej konferencie v Londýne, ktorú zorganizovalo nemecké predsedníctvo EÚ a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), sa síce vyzbieralo len 530 z potrebných 615 miliónov eur, no zúčastnené strany sú presvedčené, že sa podarí zabezpečiť aj zvyšok.

 

Finančné prostriedky bez uvedenia konkrétnej sumy prisľúbili okrem iného Rusko a Čína. Skupina najrozvinutejších priemyselných krajín G7 uvoľní 95 miliónov eur, Európska komisia 70 miliónov eur a EBOR so sumou 350 miliónov eur zabezpečí najväčšiu časť potrebných financií. Ďalších 15 miliónov eur sľúbili viaceré krajiny, okrem iného Dánsko, Rakúsko, Kuvajt a Brazília.

 

Nový, vyše 100 metrov vysoký sarkofág v hodnote zhruba 2,1 miliardy eur má nahradiť súčasný nestabilný betónový kryt. Po tom, čo 26. apríla 1986 vybuchol atómový reaktor, vojaci narýchlo naviezli na ruiny elektrárne tisíce ton betónu. Vlhkosť a ľahké zemetrasenie však provizórny kryt narušili.

 

Štáty G7 sa už v roku 1997 dohodli na vytvorení fondu pre výstavbu nového krytu, ktorý má byť hotový v roku 2017 a počas asi 100 rokov chrániť okolie pred radiáciou. Na projekte sa rôznym spôsobom podieľa približne 40 krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies