Financovanie cirkví na Slovensku by malo byť predmetom zásadnej diskusie

NETKY.SK • 18 August 2010, 07:17 • 2 min
Financovanie cirkví na Slovensku by malo byť predmetom zásadnej diskusie

Financovanie cirkví na Slovensku by malo byť predmetom zásadnej diskusie

slovakia

left justify in out

img

Financovanie cirkví a iných náboženských spoločenstiev na Slovensku, ktoré doteraz realizoval z veľkej časti štát, by teraz malo byť predmetom zásadnej diskusie. To je cieľom novej stredopravej vlády premiérky Ivety Radičovej, píše dnes rakúska agentúra APA s odvolaním sa na Kathpress. Po diskusii volá konkrétne liberálny subjekt koalície strana Sloboda a solidarita.
      Ide o to, "položiť na stôl alternatívu možného oddelenia cirkvi a štátu," povedal podľa rovnakého zdroja minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).
      Práve v radoch tejto strany sa aktuálne diskutuje o modeli účelového viazania podielu daní, ako je tomu v Taliansku, Španielsku alebo Maďarsku. Iba tí, ktorí chcú podporiť finančnými prostriedkami cirkev, by mali podľa neho odvádzať popri 18 percentách dane z príjmu jedno percento pre náboženské spoločenstvá.
      Slovenská katolícka cirkev prejavila pripravenosť na rokovania o moduse financovania. Úplné oddelenie cirkvi a štátu si však neželá. "Jozefínska" tradícia odmeňovania kňazov štátom sa totiž v niekdajšom Československu neprerušila ani v období komunizmu.
      Evanjelická cirkev a.v. poukázala v súvislosti s otázkou, kto by mal platiť namiesto štátu, na problémy s určením, kto je vlastne veriaci. Existujú totiž rozdiely medzi údajmi štatistického úradu cirkvi a podkladmi z jednotlivých obcí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona