Financovanie agrosektora SR sa do roku 2020 zvýši o stovky miliónov eur

NETKY.SK • 29 Január 2016, 13:49 • 2 min
Financovanie agrosektora SR sa do roku 2020 zvýši o stovky miliónov eur

BRATISLAVA - Do slovenského poľnohospodárstva pritečie za programové obdobie 2014 až 2020 najviac finančných prostriedkov od vzniku samostatnej SR.

slovakia

left justify in out

"Z hľadiska celkového zdrojového zabezpečenia dochádza oproti programovému obdobiu 2007 až 2013 k navýšeniu objemu celkového financovania o približne 377 miliónov eur," uviedlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vo vyhodnotení Akčného plánu rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020 k 31. januáru 2016.

 

Agrorezort v hodnotení pripomenul zásadnú zmenu vo financovaní slovenského poľnohospodárstva prostredníctvom sendvičového mechanizmu. "Primárnym zmyslom celého mechanizmu je stabilné nastavenie podpôr do živočíšnej a rastlinnej výroby, ktoré je garantované až do roku 2020. Podpory sa agregátne navyšujú, oproti minulému programovému obdobiu, v priemere o 35 %," podčiarklo MPRV.

 

"Boli zavedené tiež nové podporné mechanizmy. Je dôležité uviesť, že navýšenie zdrojového zabezpečenia slovenského poľnohospodárstva sa deje v čase najväčšieho konsolidačného úsilia z pohľadu verejných financií v histórii SR," zdôraznil agrorezort.

 

Podľa MPRV sendvičový mechanizmus podpôr slovenského poľnohospodárstva je základným stavebným prvkom obnovy domáceho pôdohospodárskeho potenciálu, ktorý v sebe nesie akceleračné a multiplikačné efekty. Jednak vytvára podmienky na akceleráciu kvantitatívnych a kvalitatívnych parametrov poľnohospodárskej produkcie a jednak multiplikuje tieto efekty na celú potravinovú vertikálu.

 

Sendvičový mechanizmus priniesol do slovenského poľnohospodárstva potrebnú stabilitu a vytvoril podmienky pre jeho ďalší rozvoj. Aj keď zásadné vplyvy aplikácie tohto mechanizmu nie je možné očakávať v krátkom časovom horizonte, prvé výsledky sa ukázali už v rokoch 2014 a 2015.

 

"Po kontinuálnom poklese zamestnanosti bola od roku 2002 po prvýkrát zaznamenaná korekcia počtu pracovných miest v poľnohospodárstve smerom nahor. Stabilizoval sa tiež chov ošípaných, zabrzdil prepad stavov hovädzieho dobytka a nastolil sa rastový trend v počte oviec a kôz. Taktiež sa zaznamenal udržateľný nárast výmery cukrovej repy, zastavil sa úbytok plôch zemiakov a významne sa spomalil pokles výmer ovocných sadov, zeleniny a viniča," doplnil agrorezort.

 

Tieto pozitívne medziročné výsledky sa podľa MPRV dosiahli aj napriek tomu, že významne klesala cenová hladina prvovýrobnej poľnohospodárskej produkcie, a to najmä u surového kravského mlieka, ovčieho mlieka a čiastočne u jatočnej hydiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona