Finančný výbor Senátu schválil normalizáciu obchodných vzťahov s Ruskom

NETKY.SK • 19 Júl 2012, 06:40 • 2 min
Finančný výbor Senátu schválil normalizáciu obchodných vzťahov s Ruskom

Finančný výbor Senátu schválil normalizáciu obchodných vzťahov s Ruskom - Svet Finančný výbor Senátu amerického Kongresu dnes schválil návrh zákona, ktorý by na jednej strane mal v budúcich rokoch výrazne zvýšiť vývoz z USA do Ruska, no na druhej strane e

slovakia

left justify in out

img

Finančný výbor Senátu amerického Kongresu dnes schválil návrh zákona, ktorý by na jednej strane mal v budúcich rokoch výrazne zvýšiť vývoz z USA do Ruska, no na druhej strane ešte viac skomplikuje už aj tak napäté vzťahy s Moskvou v otázke ľudských práv. Návrh totiž kombinuje zrušenie Jackson-Vanikovho dodatku, ktorým USA normalizujú obchodné vzťahy s Ruskom, s návrhom zákona o takzvanom zozname Magnitského. Jeho cieľom je trestať Rusov, ktorí sa údajne podieľali na smrti právnika medzinárodného investičného fondu Hermitage Capital Sergeja Magnitského. Ten zomrel v roku 2009 v ruskom väzení.
      Zrušenie Jackson-Vanikovho dodatku, ktorý zaviedli v USA ešte v roku 1974 ako odpoveď na úsilie Moskvy znemožňovať odchod ruských Židov z krajiny, bol pre USA nevyhnutný, ak majú Američania ťažiť zo vstupu Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). K tomu dôjde na budúci mesiac. Zoznam Magnitského zasa vychádza v ústrety tým, ktorí poukazujú na pokračujúce porušovanie ľudských práv v Rusku, ale aj nedostatočnú ochranu duševného vlastníctva v krajine.
      Predseda Finančného výboru Senátu Max Baucus uviedol, že súčasný export USA do Ruska, ktorý ročne dosahuje okolo 9 miliárd USD (7,36 miliardy eur), by sa mohol v prípade normalizácie obchodných vzťahov do piatich rokov zdvojnásobiť. Na zrušenie Jackson-Vanikovho dodatku, čo pre Rusko znamená obnovunie štatútu normálnych obchodných vzťahov s USA, preto najviac tlačili farmári a obchodníci. V poslednom období sa však pridali aj viacerí kongresmani. Po vstupe Ruska do WTO by totiž bez zrušenia dodatku americké firmy nemohli na rozdiel od európskych a ázijských konkurentov využívať zníženie ciel, k čomu Rusi ako nový člen WTO museli pristúpiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies