Finančný výbor odobril novelu zákona o eurofondoch znižujúcu byrokraciu

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:20 • 2 min
Finančný výbor odobril novelu zákona o eurofondoch znižujúcu byrokraciu

BRATISLAVA – Možnosti verejnosti kontrolovať prerozdeľovanie eurofondov by sa mali rozšíriť. Znížiť by sa mala tiež súvisiaca byrokracia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Právnu normu dnes odobrila väčšina členov parlamentného výboru pre financie a rozpočet a odporučila plénu jej schválenie.

slovakia

left justify in out

Výbor prijal pozmeňujúci návrh svojho podpredsedu a poslanca Smeru-SD Petra Náhlika obsahujúci 23 bodov prevažne legislatívno-technického charakteru. Posúva sa ním napríklad účinnosť zákona, a to z 1. mája na 1. júna 2017.

 

Novela z dielne Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) podrobnejšie upravuje niektoré skutočnosti týkajúce sa čerpania eurofondov, zjednoznačňuje legislatívny text a rieši aj potrebné zmeny vyplývajúce z praxe.

 

„Návrh zároveň upravuje nástroje na zjednodušenie a zefektívnenie celého procesu implementácie. Medzi tie hlavné patrí návrh systému zjednodušeného vykazovania výdavkov, ako aj úprava dvojkolového procesu schvaľovania projektov. Obidva tieto nástroje majú potenciál priniesť zásadné zníženie administratívnej záťaže tak pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok, ako aj riadiace orgány,“ priblížil vicepremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na zasadnutí výboru.

 

Právna úprava zavádza možnosť pre riadiace orgány využívať systém zjednodušeného vykazovania výdavkov, ktorý so sebou prináša zjednodušenie procesu kontroly niektorých typov výdavkov. Ide napríklad o paušálne sumy na nepriame výdavky, ako sú pohonné látky, energie či mobilné služby. Využitím zjednodušeného vykazovania odpadne potreba kontroly tohto druhu výdavkov, ktoré budú určené percentuálnou sadzbou z priamych výdavkov projektu.

 

Vzhľadom na nízke využívanie existujúceho systému dvojkolového procesu schvaľovania projektov ÚPVII v novele umožnil žiadateľom pripraviť v prvom kole zjednodušenú formu projektového zámeru, ktorý bude posudzovaný riadiacim orgánom.

 

„Týmto odpadne vysoká administratívna záťaž spojená s prípravou celej projektovej dokumentácie, ktorá bude od žiadateľa vyžadovaná až v prípade schválenia projektového zámeru z prvého kola. Navrhované opatrenie má výrazný potenciál znížiť vysoké výdavky na strane žiadateľov spojené s prípravou projektov,“ konštatoval Pellegriniho úrad.

 

Novela tiež zohľadňuje pripomienky zástupcov verejnosti vznesené počas pripomienkového konania. Pre všetky riadiace orgány zavádza povinnosť zabezpečiť väčšinové zastúpenie partnerov v monitorovacích výboroch. V každom z monitorovacích výborov tak budú mať zástupcovia štátnych orgánov povinnú menšinu, čím sa podľa úradu zvýši transparentnosť a dohľad nad prácou riadiacich orgánov zo strany partnerov a verejnosti.

 

Druhá z pripomienok zástupcov verejnosti sa týkala povinného zverejňovania údajov o čerpaní eurofondov prostredníctvom IT monitorovacieho systému. Aj v tejto veci im ÚPVII vyšiel v ústrety a zadefinoval možnosť prístupu verejnosti k údajom zhromažďovaným v rámci tohto systému.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies