Finančný škandál donútil k odstúpeniu šéfa moldavskej centrálnej banky

NETKY.SK • 21 September 2015, 19:02 • 2 min
Finančný škandál donútil k odstúpeniu šéfa moldavskej centrálnej banky

KIŠIŇOV - Guvernér moldavskej centrálnej banky Dorin Dragucanu odstúpil dnes z funkcie po niekoľkých týždňoch protestov obyvateľov krajiny, ktoré vyvolalo vlaňajšie zmiznutie vysokej sumy peňazí z troch moldavských bánk.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informuje, že šéf Národnej banky Moldavska popri oznámení svojho rozhodnutia obvinil moldavských politikov zo zasahovania do vnútorných záležitostí tejto inštitúcie, ktorú sa podľa neho pokúšali zdiskreditovať. V Kišiňove medzitým pokračuje približne 200 ľudí v proteste za objasnenie straty v prepočte približne 1,35 miliardy eur a odstúpenie vysokopostavených štátnych činiteľov.

 

Trojica okradnutých finančných ústavov už dávnejšie prešla pod správu centrálnej banky a do októbra majú byť zlikvidované. Spôsobené straty nahradili zo štátnych rezerv.

 

Zistenie, že z trojice významných bánk pred minuloročnými voľbami zmizla obrovská suma peňazí, v Moldavsku vyvolalo masové protesty. Podľa neverejnej správy moldavského parlamentu bola časť prostriedkov prevedená do Ruska. Demonštranti vyzývajú verejnosť na generálny štrajk a občiansku neposlušnosť, čo by malo viesť k odstúpeniu vlády a konaniu predčasných volieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies