Finančné ohodnotenie opatrovateľov by sa malo zvýšiť

NETKY.SK • 2 August 2016, 16:03 • 2 min
Finančné ohodnotenie opatrovateľov by sa malo zvýšiť

BRATISLAVA - Finančné ohodnotenie opatrovateľov by sa malo zvýšiť. Predpokladá to novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia , ktorú predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR do medzirezortného pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Ako priblížil v utorok na neformálnom stretnutí štátny tajomník rezortu práce Braňo Ondruš, kľúčovou zmenou je zvýšenie ochrany príjmu opatrovaného človeka, zvýšenie príspevku na opatrovanie a predĺženie obdobia dôchodkového poistenia opatrovateľov a osobných asistentov.


V súčasnosti je chránený príjem opatrovaného vo výške 1,4-násobku sumy životného minima, a teda 277,31 eura. Po novom, s účinnosťou od januára budúceho roka, by sa mala táto hodnota zvýšiť na 1,7-násobok sumy životného minima, teda 336,75 eura.


Vyšší by mal byť aj príspevok na opatrovanie. Aktuálne je základný príspevok 220,51 eura, pričom od budúceho roka by mal stúpnuť na 125 % životného minima, čo predstavuje 247,61 eura. "My dnes máme päť rôznych výšok príspevku na opatrovanie. Rozlišujeme v týchto jednotlivých výškach to, v akej situácii alebo o koľko ľudí zdravotne ťažko postihnutých sa daný opatrovateľ stará, čiže rozdielna výška príspevku je pri starostlivosti o jedného, rozdielna pri starostlivosti o dvoch," povedal Ondruš.


Predĺžiť by sa malo aj obdobie dôchodkového poistenia pre opatrovateľov. Matka opatrujúca ťažko zdravotne postihnuté dieťa momentálne môže získať maximálne 18 rokov dôchodkového poistenia. Od januára budúceho roka by sa však malo zrušiť akékoľvek časové obmedzenie. "V roku 2017 bude platiť štát poistné za opatrovateľov, aj osobných asistentov, mesačne vo výške 114,79 eura (ak opatrovaná osoba je staršia ako 18 rokov)," priblížil štátny tajomník.


Ako Ondruš povedal, matka opatrujúca ťažko zdravotne postihnuté dieťa by v súčasnosti za 18 rokov poistenia hypoteticky získala starobný dôchodok 127 eur. Pri navrhovanom stave, napríklad 40 rokov poistenia, vznikne nárok na minimálny dôchodok vo výške 311,1 .


Zmenou pre ťažko postihnutých ľudí bude aj vyššia ochrana darov. Od 1. júla budúceho roka totiž akékoľvek peňažné dary do 12-násobku sumy životného minima nebudú súčasť posudzovaného príjmu. Právna úprava sa dotkne aj nepeňažných darov. Akékoľvek nepeňažné dary do 12-násobku životného minima nebudú spadať do posudzovaného majetku.


Ministerstvo tiež upravuje pohyb občanov so psom. Aktuálne je možné sprevádzanie iba vycvičeným vodiacim psom. Od začiatku budúceho roka bude môcť ľudí na to odkázaných sprevádzať pes so špeciálnym výcvikom a už aj počas výcviku.


Avizované zmeny budú mať budúci rok dopad na štátny rozpočet vo výške 28,92 mil. eur, v roku 2018 to bude zvýšenie nákladov o 32,33 mil. eur, a v roku 2019 o 40,69 mil. eur.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies