Finančné inštitúcie musia do piatka nahlásiť pridelenie GIIN

NETKY.SK • 13 Január 2016, 16:35 • 2 min
Finančné inštitúcie musia do piatka nahlásiť pridelenie GIIN

BRATISLAVA - Finančné inštitúcie majú len tri dni na to, aby najneskôr v piatok (15.1.) nahlásili slovenskej finančnej správe (FS) pridelenie identifikátora GIIN daňovou správou USA.

slovakia

left justify in out

Z viac ako 80 si túto povinnosť doteraz splnilo len 20. Povinnosť súvisí s automatickou výmenou informácií na základe dohody FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Americkým daňovým poplatníkom sa má zabrániť páchať daňové úniky schovávaním prostriedkov v neamerických finančných inštitúciách.

 

"Jednoznačný identifikátor GIIN sú finančné inštitúcie povinné oznámiť finančnej správe do 15 dní od jeho pridelenia, alebo od účinnosti zákona o automatickej výmene informácií o finančných účtoch na účely správy daní. Ten nadobudol účinnosť 1. januára 2016. Inštitúcie, ktorým bol GIIN pridelený do konca roka 2015, ho teda musia nahlásiť už do piatka na formulári, ktorý je dostupný na portáli finančnej správy," upozornila hovorkyňa Patrícia Macíková.

 

Zákon upravuje povinnosti tých finančných inštitúcií, bánk, poisťovní, burzy cenných papierov a ďalších, ktoré spravujú účet alebo iný finančný produkt osobám, rezidentom USA. Na základe dohody musia preverovať, či v kalendárnom roku vedú účet, ktorý podlieha oznamovaniu. Povinné sú získať identifikačné údaje o držiteľovi účtu alebo o osobe ovládajúcej účet, jej meno, adresu, DIČ, dátum narodenia, obchodné meno, sídlo. Tiež informácie o účte alebo inom finančnom produkte a to číslo účtu, zostatok na účte, sumu úrokov alebo výnosov z účtu a oznámiť to slovenskej FS.

 

Štandardný postup bude taký, že finančná inštitúcia požiada daňovú správu USA o pridelenie identifikačného čísla GIIN prostredníctvom portálu IRS. Do 15 dní od jeho pridelenia sa zaregistruje cez formulár na portáli FS, najneskôr však do 31. mája v roku, v ktorom ide reportovať zákonom definované údaje. Inštitúcia, ktorá je takto registrovaná na portáli so svojím DIČ, má pridelené GIIN, bude môcť podať cez portál FS zákonom definované informácie o držiteľoch účtov alebo o účtoch samotných.

 

Všetky informácie týkajúce sa jej podania bude finančná inštitúcia dostávať do svojej schránky správ na portáli FS. V prípade, že bude potrebné podanie opraviť, či už na základe zistení FS, alebo na základe zistení daňovej správy USA, finančná inštitúcia dostane o tom upozornenie do schránky správ. Opravu uvedených chýb musí vykonať do stanoveného termínu. V opačnom prípade môže byť považovaná za finančnú inštitúciu nespĺňajúcu pravidlá FATCA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies