Finančné inštitúcie majú príjem klientov preverovať cez Sociálnu poisťovňu, získať úver bude ťažšie

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 18:04 • 2 min
Finančné inštitúcie majú príjem klientov preverovať cez Sociálnu poisťovňu, získať úver bude ťažšie

BRATISLAVA - Finančné inštitúcie majú dôslednejšie preverovať schopnosť klienta splácať úver. Príjem ľudí budú musieť overovať prostredníctvom Sociálnej poisťovne (SP). Vyplýva to z novely zákona o bankách, ktorú rezort financií predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Novela by mala nadobudnúť účinnosť od budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Spotrebiteľské úvery tvoria významný podiel na celkovom poskytovaní úverov v rámci slovenskej ekonomiky. Už vlani Národná banka Slovenska (NBS) avizovala, že je potrebné v súvislosti s rastúcim objemom úverov prijať opatrenia, ktoré majú ochrániť bankový sektor pred možnými rizikami. Povinnosť overovať príjem spotrebiteľov prostredníctvom SP však v súčasnosti nie je zakotvená v legislatíve. "Doposiaľ bolo overovanie iba dobrovoľné na základe zmlúv medzi veriteľmi a SP, ktoré mali uzatvorené banky a v poslednom roku sa zapojili aj niektoré nebankové subjekty," priblížilo v predkladacej správe k novele zákona Ministerstvo financií (MF) SR.

 

Overovanie informácií o príjme je podľa MF SR nevyhnutné pre správne posúdenie schopnosti klienta splácať spotrebiteľský úver. Cieľom opatrenia je, aby boli finančné inštitúcie obozretnejšie pri poskytovaní spotrebiteľských úverov a úverov na bývanie. Toto opatrenie má ochrániť aj samotného spotrebiteľa pred úverom, ktorý by nebol schopný splácať. "Informačný tok medzi SP a veriteľmi bude prebiehať prostredníctvom registrov údajov o spotrebiteľských úveroch. Uvedený spôsob sa zvolil z dôvodu, že ide o doplnenie už existujúcej výmeny informácií," uvádza sa v novele zákona. SP bude tieto informácie overovať na základe dopytu finančných inštitúcií za odplatu. 

 

"Výšku odplaty určí SP s ohľadom na výšku nákladov, ktoré jej vzniknú v súvislosti s plnením tejto povinnosti, najmä na úhradu nákladov súvisiacich s vývojom, implementáciou a testovaním riešení informačných technológií, ako aj prevádzkovaním systému na overovanie údajov, ktorý zahŕňa najmä poplatky za nákup, technickú podporu, údržbu, servis a upgrade softvéru a hardvéru a ich častí," priblížilo MF SR v dôvodovej správe. Súbor otázok o príjme spotrebiteľa určí všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá rezort financií.

 

Novelou zákona sa má upraviť aj doterajšie financovanie hypotekárneho bankovníctva prostredníctvom vydávania hypotekárnych záložných listov. Tie majú byť po novom nahradené krytými dlhopismi, ktorých celková hodnota bude krytá podkladovými aktívami, ktorými sú hypotekárne úvery. Toto opatrenie má zlepšiť stabilitu financovania bánk, zároveň má prispieť k rozvoju slovenského kapitálového trhu a posilniť ochranu a právnu istotu investorov. "V novom režime bude oprávnená vydávať kryté dlhopisy len banka so sídlom v Slovenskej republike, a to na základe predchádzajúceho súhlasu," píše sa v novele zákona.

 

Právnou normou sa majú spravodlivejšie nastaviť aj ročné príspevky dohliadaných subjektov na finančnom trhu. "Pri predmetnej úprave návrh novely zohľadňuje povahu, špecifické znaky činnosti prispievateľov, ako aj rozsah a náročnosť výkonu dohľadu nad nimi," dodáva MF SR.

 

Slovenská banková asociácia (SBA) upozornila, že banky na Slovensku už od roku 2007 overujú príjmy žiadateľov o úver v SP na základe zmlúv. "Súčasný návrh zákona o bankách, ktorým sa okrem iného mení aj zákon o spotrebiteľských úveroch, sa týka všetkých veriteľov, nielen bánk. Zároveň overovanie príjmov bude pre všetkých veriteľov povinné," doplnil analytik SBA Marcel Laznia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies