Finančná správa zaistí každoročne milióny kusov nelegálnych cigariet

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 18:30 • 2 min
Finančná správa zaistí každoročne milióny kusov nelegálnych cigariet

BRATISLAVA - Slovensko má najnižšiu mieru nelegálnych cigariet zo všetkých členských krajín EÚ. Finančná správa ich podľa hovorkyne Patrície Macíkovej každoročne zaistí milióny kusov.

slovakia

left justify in out

Tie sú pre svoju nízku kvalitu ešte škodlivejšie ako oficiálne predávané cigarety. Čínske či ukrajinské cigarety preto končia v spaľovniach.
     

Vlani bolo na Slovensku zaistených 44,5 milióna kusov nelegálnych cigariet. V porovnaní s rokom 2012 stúpol tento počet takmer trojnásobne. V roku 2011 to bolo 33,4 milióna kusov, v roku 2010 17 miliónov kusov.
     

Najväčší záchyt zaznamenali colníci v okrese Galanta, kedy sa im podarilo zaistiť 30 miliónov kusov cigariet. Najviac práce v tejto oblasti má Colný úrad Michalovce, do ktorého pôsobnosti patrí ukrajinská hranica. "Na Slovensku je najvyužívanejšia pašerácka cesta z Ukrajiny, kde je cena legálne predávaných cigariet približne jedno euro za škatuľku," priblížila Macíková. Cieľovými krajinami pašeráckych skupín sú okrem Slovenska aj Česko, Rakúsko, Nemecko, Taliansko či Veľká Británia.
     

Cez ukrajinskú hranicu sa okrem hraničných priechodov Vyšné Nemecké, Ubľa, Čierna nad Tisou, Maťovské Vojkovce a Veľké Slemence pašujú cigarety najmä cez "zelenú" a "modrú" hranicu.
     

Ako vysvetlila Macíková, zelená hranica je prenášanie cigariet v rôzne upravených krosnách nosičmi mimo hraničných priechodov, obyčajne cez severný, hustejšie zalesnený a členitejší terén spoločnej hranice.
     

Modrá hranica je zase ich pašovanie v rôznych gumových raftoch, alebo drevených pňoch po hraničných riekach Tisa a Uh.
     

Od roku 2006 Finančná správa na Slovensku odhalila deväť nelegálnych výrobní na cigarety. V minulom roku to bolo v Trsticiach, kde colníci zaistili viac než dva milióny kusov cigariet a 676 kilogramov tabaku a tabakových výrobkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona