Finančná správa SR tvrdí, že za chybné údaje SP a poisťovniam je zodpovedný jeden človek

NETKY.SK • 3 August 2015, 13:32 • 2 min
Finančná správa SR tvrdí, že za chybné údaje SP a poisťovniam je zodpovedný jeden človek

BRATISLAVA - Za zlé zaslanie údajov z daňových priznaní do Sociálnej poisťovne (SP) a zdravotných poisťovní je zodpovedná Finančná správa (FS) SR.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to opoziční poslanci zo strany KDH Pavol Zajac a Miloš Moravčík, ktorí sa dnes stretli s prezidentom FS Františkom Imreczem. "Chyba, ktorou sa spôsobili problémy pri vyúčtovaní sociálnych a zdravotných odvodov, nastala na finančnej správe. Jeden zo systémov informačného systému, ktorý dáva výstupy pre zdravotné poisťovne, urobil chybu. Týmto spôsobom dostali do neistoty až 900.000 ľudí na Slovensku," poznamenal po skončení stretnutia Zajac.
     

Obaja zároveň uviedli, že chybu mal urobiť jeden z IT pracovníkov finančnej správy. "Prezident finančnej správy tvrdí, že nastalo osobné zlyhanie jedného IT pracovníka. My si myslíme, že informačný systém má byť nastavený tak, že má mať kontrolné mechanizmy," podotkol Zajac.
     

Podľa podpredsedu strany Miloša Moravčíka sa tak finančná správa snaží zvaliť vinu na jedného človeka. "Po dnešnom dni si nikto zo zamestnancov finančnej správy nemôže byť istý, že keď sa nabudúce stane veľké zlyhanie, že to nezvalia práve na neho. My to považujeme za neľudské. Ide o systémovú chybu, nie o individuálnu chybu. Systémová chyba je to preto, lebo nebola zabezpečená kontrola dát na výstupe. To nie je o tom, že jeden zamestnanec má niečo poslať," myslí si Moravčík.
     

Podľa poslancov vzniknú zdravotným poisťovniam a SP pre chybné údaje zvýšené náklady v hodnote niekoľko stotisíc eur. "Ešte nemajú narátané, aké náklady a straty to štátu spôsobí. Vzhľadom na to, že ešte stále nevedia rozsah chýb pre SP, tak im poslali celé nové balíky dát, ale my netušíme, kedy ľudia dostanú korektné dáta do ruky. My požadujeme, aby ľudia čo najskôr vedeli, či majú dobre vypočítané odvody a koľko majú zaplatiť. Lebo z tohto sa následne môžu rok, dva ťahať problémy," dodal Moravčík.
     

Imrecze v piatok (31.7.) ubezpečil, že nový informačný systém je funkčný. "Je nekompetentné, vecne nesprávne a absurdné mýliť si nefunkčnosť systému s jeho výstupnými zostavami. Zladenie takto rozsiahlych výstupných zostáv s informačnými systémami okolitých inštitúcií, keď sa to deje prvýkrát, hovorím o Sociálnej poisťovni a Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, nemôže prebehnúť na prvý raz bez problémov," upozornil Imrecze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies