Finančná správa pokračuje v rokovaniach s OLAF-om o colných podvodoch

NETKY.SK • 11 Január 2019, 16:32 • 2 min
Finančná správa pokračuje v rokovaniach s OLAF-om o colných podvodoch

BRATISLAVA - Finančná správa spolu s ostatnými štátmi Európskej únie (EÚ) pokračuje v rokovaniach s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF).

slovakia

left justify in out

Rokovania sa týkajú problému s dovážaním podhodnoteného tovaru do celej Európy. Finančná správa v piatok informovala, že súbežne s ďalšími krajinami EÚ pokračuje v dialógu s OLAF–om pre rozdielne názory na spôsob výpočtu dlžnej sumy z férových cien tovaru a z neho odvodené stanovenie colnej hodnoty.

 

Okrem iného namieta aj závery určenej sumy cla, ktoré malo byť vybraté pri dovoze ázijského tovaru za roky, keď takto stanovené kritériá ešte neexistovali.

 

Finančná správa, rovnako ako ďalšie krajiny, upozorňuje na to, že OLAF vypracoval na prelome rokov 2014 a 2015 kritériá, ako stanoviť férové ceny pre tovar, akým je textil a obuv z Ázie, avšak tieto kritériá aplikoval aj na predchádzajúce dva roky, keď ešte neexistovali. To viaceré krajiny, vrátane Slovenska, jednoznačne odmietajú.

 

 

Rokovania Slovenskej republiky s OLAF-om tak pokračujú. Nadväzujú na septembrové stretnutie v Haagu medzi najvyššími predstaviteľmi OLAF-u a finančnej správy, ako aj na rokovania v Bruseli.

 

Finančná správa uviedla, že podľa predstaviteľov OLAF-u nie je problém s dovážaním podhodnoteného tovaru z Číny individuálnym problémom Slovenska, ide o celoeurópsky problém, ktorému čelia všetky krajiny EÚ.

 

"Aj na ďalších spoločných rokovaniach predstaviteľov colných správ EÚ sa zástupcovia OLAF-u vyjadrili, že nie colné (finančné) správy členských krajín sú problémom, ale nepriateľom sú organizované zločinecké skupiny, ktoré operujú a opakovane sa podieľajú na podvodoch v celej EÚ," tvrdia slovenskí daniari, ktorí sa chcú podieľať pri príprave opatrení, ktoré by jednotlivým finančným správam dali väčšiu právnu istotu pri konaní voči takýmto podvodníkom.

 

Európsky úrad pre boj proti podvodom pri svojom vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ vlani odhalil colné podvody v celkovej hodnote 2,2 miliardy eur. Z toho približne 300 miliónov eur sa malo týkať tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies