Finančná správa počas leta zadržala fejky za 3,24 milióna eur

NETKY.SK • 28 Október 2013, 09:18 • 2 min
Finančná správa počas leta zadržala fejky za 3,24 milióna eur

BRATISLAVA - Colníci počas leta a v septembri zhabali falzifikáty značkových vecí za 3,24 milióna eur. Tieto zadržané veci pochádzajú z dovozu a zadržali ich skôr, ako sa dostali na slovenský a tým aj európsky trh.

slovakia

left justify in out

Dovedna sa colníkom v spomínanom období podarilo zaistiť 5 998 dovážaných výrobkov. "Najčastejšie zaisteným tovarom je obuv, textilné výrobky, hračky, konfekčné doplnky a spotrebný tovar. Pri dovoze zo zahraničia sa colníci najviac stretávajú so značkami Converse, Swarovski, ale aj Nike či Michael Kors," spresnila hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Porušovanie práv duševného vlastníctva spôsobuje značné hospodárske škody a rastúci počet falšovaných výrobkov zároveň predstavuje hrozbu pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. "Colné orgány EÚ majú kľúčovú úlohu pri zabraňovaní dovozu výrobkov, ktoré porušujú práva duševných vlastníkov, na svoje územie," poznamenala Macíková, podľa ktorej od roku 2009 každoročne stúpa množstvo zaistených napodobenín. 

Hlavným zdrojom výrobkov, u ktorých sa porušujú práva duševného vlastníctva, naďalej zostáva Čína, ktorá produkuje až 85 percent všetkých falšovaných produktov. Podľa odhadov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa predpokladá nárast hodnoty falšovaného a pirátskeho tovaru na 1,77 bilióna amerických dolárov ročne. 

Colník pri zaistenom tovare kontaktuje majiteľa ochrannej známky. Ten má možnosť vyjadriť sa do desiatich pracovných dní, či chce vo veci konať a akým spôsobom. Možnosti sú dve – buď dohodou, a teda tzv. „zjednodušeným postupom“, keď sa tovar zlikviduje na náklady majiteľa tovaru, keďže porušil právo duševného vlastníctva. Druhú cestu môže využiť držiteľ ochrannej známky, ak dá podnet na súd. Ten potom rozhodne, či ide o falzifikáty a ako sa má ďalej postupovať. V prípade právoplatného rozhodnutia súdu môže majiteľ „fejkov“ dostať pokutu až do výšky 66 387,83 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies