Finančná správa oslávila v centre Bratislavy Národný deň colníkov

NETKY.SK • 7 Október 2017, 18:38 • 2 min
Finančná správa oslávila v centre Bratislavy Národný deň colníkov

BRATISLAVA – Predstaviť verejnosti rozmanitú prácu colníkov a daniarov bolo zmyslom podujatia, ktoré Finančná správa (FS) zorganizovala pri príležitosti dnešného Národného dňa colníkov.

slovakia

left justify in out

Svoju činnosť prezentovala na piatom ročníku Dňa colníkov v Bratislave na Nábreží M. R. Štefánika. Podujatiu v centre hlavného mesta predchádzalo oceňovanie najlepších zamestnancov FS. V Primaciálnom paláci im boli udelené medaily za vzornú službu. Na nábreží približovali colníci svoju činnosť vo viacerých stánkoch, pozornosť ľudí pútali aj ukážky zásahov na vyhradenej ploche. Finančná správa tak chcela ukázať, že je tu pre ľudí, zdôraznil jej prezident František Imrecze.

 

„Ochraňuje zdravie, ochraňuje ekonomické záujmy štátu a v neposlednom rade chceme ukázať, že to je atraktívne povolanie pre mladých ľudí, pretože máme stále väčší a väčší problém získavať nových zamestnancov, či už do daňovej alebo colnej časti Finančnej správy hlavne v Bratislave, kde je konkurencia na pracovnom trhu veľká,“ vysvetlil Imrecze.

 

Finančná správa sa snažila ukázať všetky dôležité oblasti jej fungovania. Verejnosť si mohla pozrieť historické uniformy, výzbroj colníkov, ukážky chránených druhov rastlín a živočíchov, ktoré nie je možné z dovolenky privážať ako suveníry. Ľudia tiež videli v akcii služobné psy vycvičené na zachytávanie pašovaných cigariet alebo na vyhľadávanie falošných bankoviek. Po prvý raz FS pridala aj ukážky zásahov kukláčov proti pašerákom.

 

Colníci priniesli aj vzorky zadržaných falzifikátov a ľudia mohli odhaľovať, čo sú napodobeniny kabeliek, peňaženiek či parfumov. Jozef Belan z Call centra FS priblížil, že kým v roku 2015 odhalili 88.000 kusov falzifikátov, vlani to bolo 50.000. „Je možné povedať, že počty falzifikátov sa znižujú, na druhej strane výrobcovia ich vyrábajú oveľa sofistikovanejšie,“ ozrejmil s tým, že sa sťažuje ich rozoznávanie.

 

Colníci zaznamenali podľa Belana už aj prípady, kedy s rozoznaním falzifikátu mali problém aj privolaní zástupcovia spoločnosti vlastniacej ochrannú známku. Najčastejšie sa pritom zachytávajú pri dovoze na Slovensko alebo pri kontrolách v predajniach falošné textilné výrobky, hračky a parfumy. „Zaznamenali sme aj prípad dovozu kuchynského príboru s vyobrazenou značkou Versace, kde až súd rozhodol právoplatne, že ide o falzifikát a daný tovar sa na základe jeho rozhodnutia zlikvidoval,“ uviedol Belan.

 

Medzi vozidlami, ktoré colníci používajú, bolo na námestí pristavené aj vozidlo so skenovacou technikou. Ľudia si tu mohli preveriť, z akého kovu sú v skutočnosti vyrobené napríklad ich šperky. Špecialisti im však ukázali aj zariadenie na zachytávanie radiácie. Skener dokáže na hraničnom priechode ukázať podozrivé vozidlo a ručný prístroj potom identifikuje konkrétny zdroj a druh rádioaktívneho žiarenia.

 

„Do roka mávame dva-tri takého prípady,“ vysvetlil Juraj Žilkay z oddelenia špeciálnych technológií Colného úradu Bratislava. „Preprava vysoko rádioaktívneho tovaru je trestný čin,“ ozrejmil. Zachytené prípady majú trestnoprávnu koncovku a colníci pašerákov odovzdávajú do rúk polície. Medzi zachytenými tovarmi boli napríklad medicínske zariadenia, ktoré sú zdrojmi rádioaktivity. Colníci verejnosti ukázali aj vzorky ďalších pašovaných tovarov, najčastejšie ide pritom stále o cigarety. 

 

„Pašovanie je naďalej problémom, lebo tie ceny, hlavne na východ od Slovenska, sú veľmi rozdielne,“ vysvetlil Ján Hulín z Colného úradu v Žiline, podľa ktorého z tejto činnosti stále žijú na východnom Slovensku celé rodiny.

 

Cigarety a tabak dominujú v pašovaní vzhľadom k ich ľahkosti a faktu, že sa dajú dobre ukryť. Aj vlani tak colníci zadržali milióny pašovaných kusov. „Keď si zoberiete, že jedna cigareta je zdanená ôsmimi centami, ide skutočne o veľké peniaze,“ zdôraznil Hulín. Všetky zadržané cigarety a tabak sa zo zákona musia zničiť. „Všetko sa zlikviduje pred komisiou, zodpovedne. Tovar väčšinou putuje do spaľovní, alkohol sa vylieva do čističiek a ekologicky sa likviduje,“ doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies