Finančná správa netoleruje korupčné správanie, hrozia zaň tvrdé postihy

NETKY.SK • 7 Február 2019, 17:34 • 2 min
Finančná správa netoleruje korupčné správanie, hrozia zaň tvrdé postihy

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) netoleruje korupčné správanie, obzvlášť vo svojich radoch. Hrozia zaň tvrdé postihy. Bude to tak aj v prípade zamestnanca, ktorý si počas služby pýtal od ukrajinského občana úplatok. Informovala o tom hovorkyňa finančného riaditeľstva Ivana Skokanová.

slovakia

left justify in out

Finančná správa postup, ktorý dokumentuje video zo slovensko-ukrajinskej hranice a ktoré zverejnil ukrajinský novinár, odsudzuje a nebude ho v žiadnom prípade tolerovať.

 

"Výrazne sa dištancujeme od podobných praktík a vyzývame občanov, aby takéto korupčné správanie nahlasovali," uviedla prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

 

O ďalšom postupe v tomto prípade informovala aj podpredsedu vlády a ministra financií SR Petra Kažimíra (Smer-SD). "Takéto správanie zamestnancov finančnej správy je neprijateľné, a preto som požiadal prezidentku finančnej správy o okamžité riešenie. Bol prijatý nový zákon o finančnej správe, ktorý zabezpečuje jej zamestnancom vyššie mzdy, a zároveň majú vyššiu mieru zodpovednosti. Aj preto žiadam exemplárne potrestanie vinníka, zodpovedné riešenie a systémové opatrenia zo strany nadriadených. Finančná správa musí byť profesionálnou inštitúciou, v ktorej nestrpíme takého odporné správanie," uviedol po stretnutí s prezidentkou FS Kažimír. Zároveň vyzval nového generálneho riaditeľa sekcie colnej na disciplinárne potrestanie uvedeného colníka.

 

Riadením sekcie colnej je od februára poverený doterajší riaditeľ Akadémie finančnej správy Tomáš Prochocký. Ministra financií informoval, že finančná správa vo veci koná, mení a sprísňuje režimové opatrenia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké a v priebehu krátkeho obdobia zrealizuje aj ďalšie technické opatrenia a pristúpi aj k tým v personálnej oblasti.

 

Finančná správa za posledné tri roky viedla podľa Skokanovej viaceré šetrenia v oblasti porušovania zákonov a predpisov na Colnom úrade, do ktorého kompetencie patrí hraničný priechod Vyšné Nemecké.

 

"Deväť colníkov bolo prepustených zo služobného pomeru, v 33 prípadoch finančná správa prijala disciplinárne opatrenia," spresnila.

 

Od roku 2013 je vo finančnej správe zavedený Program nulová tolerancia korupcie. Na finančnej správe pracuje 9300 ľudí a 99 percent zákony a etický kódex zamestnanca podľa hovorkyne nepochybne dodržiava.

 

V odhalených prípadoch boli pracovníci podľa jej ďalších slov postavení mimo službu, zároveň boli podané trestné oznámenia na políciu pre prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prípady následne rieši polícia.

 

Na prípad slovenského colníka, ktorý si na hraniciach s Ukrajinou pýtal úplatky vo výške desať alebo 20 eur, upozornili v stredu (6.2.) Hospodárske noviny. Vychádzali z informácií, ktoré na sociálnej sieti zverejnil ukrajinský novinár Vitalij Glagola, priamy svedok korupčného správania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies