Finančná správa má jasné pravidlá kontroly, podvody na DPH výrazne klesajú

NETKY.SK • 18 Október 2016, 14:51 • 2 min
Finančná správa má jasné pravidlá kontroly, podvody na DPH výrazne klesajú

BRATISLAVA - Finančná správa má jasné pravidlá a analytické nástroje na kontrolu subjektov pracujúcich s daňou z pridanej hodnoty (DPH), čoho výsledkom je aj výrazný pokles podvodov na DPH. V reakcii na dnešné vyhlásenia poslancov opozičnej SaS to uviedla hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

"Jozef Rajtár zrejme z neznalosti procesu kontroly obvinil pracovníkov finančnej správy, že kryjú daňové podvody," zdôraznila.

 

Ako ďalej vyčíslila, od zavedenia kontrolného výkazu DPH do praxe v januári 2014 klesol počet rizikových schém o 20 % a počet rizikových transakcií o 25 %. Za uplynulé štyri roky pracovníci daňových úradov vykonali viac ako 52.000 daňových kontrol, pričom nálezy predstavujú viac ako 2 miliardy eur.

 

"Finančná správa má najlepšie výsledky vo svojej histórii. Celkový výber daní v rokoch 2012 – 2015 je o 2,3 miliardy eur lepší oproti očakávaniam. Každoročne tak vďaka aktívnemu boju proti daňovým podvodom prinesie občanom do spoločnej kasy o 300 miliónov eur navyše na DPH," doplnila Macíková.

 

Opoziční poslanci na dnešnej tlačovej konferencii opísali podľa ich názoru podozrivé prevody bytov v bratislavskom River Parku, ktorý postavila firma J&T. Podľa liberálov nemajú takéto prevody medzi spriaznenými firmami žiadne komerčné opodstatnenie. Majú teda podozrenie, že dôvodom sú nadmerné odpočty DPH a žiadajú riadne prešetrenie celej veci, čo sa podľa nich doteraz nestalo. Podľa SaS aj tento prípad ukazuje, že takéto prevody bytov nie sú na Slovensku vôbec ojedinelé a nemohli sa diať bez povšimnutia finančnej správy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies