Finančná správa komunikuje s právnickými osobami výhradne elektronicky

NETKY.SK • 2 Január 2018, 16:21 • 2 min
Finančná správa komunikuje s právnickými osobami výhradne elektronicky

BRATISLAVA - Všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri musia s finančnou správou (FS) komunikovať už iba elektronicky. V posledných dňoch končiaceho sa roku sa na operátorov call centra obrátilo viac ako 1700 klientov, ktorých zaujímali odpovede na otázky týkajúce sa elektronických služieb.

slovakia

left justify in out

V priebehu uplynulých troch týždňov sa na portáli finančnej správy zaregistrovalo približne 14.000 nových subjektov z očakávaných približne 60.000. Daňové subjekty tak registráciu na portáli finančnej správy odkladajú na poslednú chvíľu - až tesne pred začiatok plnenia si svojich povinností voči FS.

 

Finančná správa pritom zažila v posledných dňoch starého roka nával. Len za posledné tri dni roku 2017 zamestnanci na call centre vybavili viac ako 1200 telefonických hovorov a takmer 500 emailových dopytov. Klienti sa najčastejšie pýtali na proces registrácie vrátane zabudnutej, resp. nedokončenej registrácie v minulosti, proces autorizácie, t.j. postup vytvorenia väzby prideleného ID a DIČ daňového subjektu a pod.

 

Na podobné otázky sa volajúci dopytujú na call centre aj v súčasnosti. Ak chce totiž od januára 2018 podať právnická osoba zapísaná v obchodnom registri akékoľvek štruktúrované podanie na finančnú správu, musí tak spraviť len elektronicky. Tomu však musí predchádzať registrácia na portáli FS.

 

Finančná správa preto opätovne upozorňuje právnické osoby zapísané v obchodnom registri, aby samotnú online registráciu neodkladali a zaregistrovali sa v dostatočnom predstihu predtým, ako budú podávať akékoľvek dokumenty finančnej správe v roku 2018. Povinnosť elektronického doručovania sa totiž vzťahuje na všetky podania.

 

Blíži sa napríklad termín 31. január, čo je termín na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel. Pokiaľ by právnická osoba podala toto daňové priznanie v papierovej forme, daňový úrad ho nebude môcť akceptovať. Informácie k registrácii a autorizácii používateľov elektronických služieb sú dostupné na portáli finančnej správy. 

 

Okrem textových manuálov sú na portáli pripravené aj videá prezentujúce jednotlivé postupy. K dispozícii sú aj popisy potenciálnych situácií, najčastejšie otázky a odpovede, rôzne odporúčania. Stačí len kliknúť na banner na hlavnej stránke portálu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies