Finančná správa bude kategorizovať firmy podľa daňovej spoľahlivosti

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 16:45 • 2 min
Finančná správa bude kategorizovať firmy podľa daňovej spoľahlivosti

BRATISLAVA – Finančná správa (FS) bude vyhodnocovať spoľahlivosť daňových subjektov. Takzvaný index daňovej spoľahlivosti dnes predstavil jej prezident František Imrecze poslancom z parlamentného výboru pre financie a rozpočet. Riešenie za takmer 2,7 milióna eur má byť hotové do začiatku budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Ide o interný analytický nástroj, ktorým chce FS odlíšiť spoľahlivé daňové subjekty od nespoľahlivých. „Tým spoľahlivým budeme poskytovať benefity, ktoré sme im doteraz neposkytovali a tých nespoľahlivých budeme kontrolovať ešte viac, ako sme ich kontrolovali doteraz. Primárnym benefitom pre štát bude podpora dobrovoľného plnenia daňových povinností,“ opísal Imrecze.

 

Keďže projekt je vyhradený, index nebude verejný a FS nebude podnikateľom oznamovať, do akej kategórie ich zaradila. Upozorní ich len na to, aké výhody im vyplývajú z ich doterajšieho správania sa a čo môžu urobiť pre to, aby mali nárok na ďalšie benefity. „Predpokladáme, že takouto komunikáciou budeme motivovať firmy k stále lepšiemu plneniu daňových povinností na dobrovoľnej báze,“ uviedol Imrecze.

 

Spoľahlivým firmám FS poskytne napríklad 30-dňovú výplatu nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) namiesto 60-dňovej a bude u nich preferovať výkon kratšieho a menej zaťažujúceho miestneho zisťovania pred výkonom daňovej kontroly. Hýbať sa v rôznych intervaloch umožní aj sankčný systém.

 

Index bude rozšírením kontrolného výkazu (KV) DPH, model jeho výpočtu bude preto podľa prezidenta FS utajený. Dôležité budú totiž váhy jednotlivých kritérií, ktoré budú do indexu vstupovať. „Je na zváženie, či nezverejníme tie kritériá bez toho, aby sme zverejňovali výpočet. Bude ich určite viac ako 40, niekde medzi 40 a 50 kritériami,“ vyčíslil.

 

Kritériom bude napríklad to, či firma podáva daňové priznanie načas, či sa objavila v rizikovej schéme KV DPH, alebo či jej spoločník v minulosti založil firmu, ktorá bola zlúčená s nekontaktnou spoločnosťou.

 

Projekt bude podľa Imreczeho stáť necelých 2,7 milióna eur a dodá ho spoločnosť Lynx, ktorá finančnej správe dodávala aj KV DPH. Index budú daniari aktualizovať na mesačnej báze. „Náš cieľ je mať prvé interné zaradenie subjektov do tejto indexácie k 1. januáru 2018,“ avizoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies