Finančná sila mafie v Taliansku rozvracia jeho ekonomický systém

NETKY.SK • 4 Február 2014, 15:49 • 2 min
Finančná sila mafie v Taliansku rozvracia jeho ekonomický systém

RÍM - Talianska mafia má v krajine v obehu 170 miliárd eur získaných nelegálne.

slovakia

left justify in out

Rakúsky denník WirtschaftsBlatt ďalej informuje, že organizovaný zločin finančnou silou citeľne rozkladá trh. V dôsledku tohto trpia nielen legálne firmy, ale aj štátny rozpočet.
     
Do talianskej ekonomiky sa každoročne dostanú miliardy nelegálne získaných finančných prostriedkov. Vyživujú tieňovú ekonomiku a oslabujú ceny legálnych firiem.
     
Polícia uvádza, že 170 miliárd eur mafie predstavuje 10 % talianskeho hrubého domáceho produktu. Štátny rozpočet v dôsledku toho prichádza každoročne o 75 miliárd eur. 
     
Mafia ročne zarába 7,7 miliardy na predaji drog, 4,7 miliardy na úžere, 4,6 miliardy jej prináša prostitúcia a 4,5 miliardy zarába na falšovaní exkluzívnych výrobkov.
     
Finančná polícia prispela vlani k tomu, že mafiáni prišli o 3 miliardy eur. Boli to však len 2 % z príjmov organizovaného zločinu.
     
Vlani nahlásili banky finančným úradom 86.000 podozrivých bankových operácií. Ich počet narástol medziročne o 40 %. 
     
Asi 40 % prostriedkov mafie sa dostalo do troch severných regiónov Talianska: Ligúrie, Piemontu a Lombardska. Mafia najradšej realizuje verejné stavebné objednávky, podniká v triedení odpadu, organizuje nelegálne stávky a lotérie. Pôsobí však aj v odvetviach voľného času, pohostinstve, obchode, patria jej predajne áut, zaoberá sa predajom nehnuteľností a je činná v sektore módy.
     
Vláda v Ríme pripravuje zákon, ktorý umožní prísnejšie trestať organizovanie ilegálnych stávok. Aj tí, čo budú ovplyvňovať výsledky športových súťaží, budú dostávať vyššie tresty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona