Finančná gramotnosť žiakov na základných školách sa zlepšuje

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 10:21 • 2 min
Finančná gramotnosť žiakov na základných školách sa zlepšuje

BRATISLAVA – Finančná gramotnosť žiakov na základných školách sa zlepšuje aj vďaka vzdelávaciemu programu s názvom Viac ako peniaze, ktorý realizuje nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement Slovensko (JASR) v spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou (SBA).

slovakia

left justify in out

Ako informovala SBA, kým na začiatku školského roka len 5 % žiakov dokázalo úspešne vyplniť test finančnej gramotnosti, po absolvovaní vzdelávacieho programu ich počet stúpol až na 65 %. "Záleží nám na tom, aby sa mladí ľudia dokázali orientovať vo svete financií a získanými poznatkami pomáhali aj rodičom pri riadení rodinného rozpočtu. Veríme, že vzdelávací program prispieva k zlepšeniu finančnej gramotnosti na Slovensku," uviedol v správe pre médiá výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský.
      

Podľa programového manažéra JASR Petra Kalčevského je potrebné, aby sa už deti na základných školách učili orientovať sa v oblasti finančnej gramotnosti a rozlišovať, čo je správne a vhodné. Napomôcť tomu má práve vzdelávací program Viac ako peniaze. Ten učí žiakov základných a stredných škôl plánovať svoju finančnú budúcnosť. Na začiatku školského roka bolo v rámci programu Viac ako peniaze otestovaných 5013 žiakov na 202 základných a stredných školách. Vstupný test vtedy úspešne vyriešilo iba 5 % žiakov, v júni 2014 ho úspešne vyriešilo už 65 %.
      

Najväčšie problémy v teste pritom robili žiakom témy ako sporenie, riziko a investovanie, zadlženie a manažment rodinných financií. Najlepšie si poradili žiaci s témami, ktoré sa týkali eura a moderných platobných nástrojov.
      

Učitelia programu získali prístup k množstvu aktivít, ktoré mohli so žiakmi realizovať na hodinách, ako aj komplexnú metodickú príručku a učebné texty, ktoré odborníci nepretržite aktualizujú. Vďaka akreditácii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky môžu učitelia a vychovávatelia získať za jeho absolvovanie 25 kreditov v rámci kontinuálneho inovačného vzdelávania.
      

Školy sa môžu prihlásiť do programu na internetovej stránke www.viacakopeniaze.sk, za program neplatia žiadne poplatky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies