Kto investuje, ten bohatne. Ako investovať svoje peniaze?

NETKY.SK • 27 Október 2018, 09:00 • 2 min
Kto investuje, ten bohatne. Ako investovať svoje peniaze?

Finančná gramotnosť je v dnešnej dobe veľmi dôležitá. Peniaze nie sú všetko, sú však v živote veľmi dôležité. Preto je dobré vedieť, ako s nimi narábať. Jednou z oblastí finančnej gramotnosti je aj investovanie. Dnes vám ukážeme niekoľko spôsobov, ako môžete využiť svoje voľné finančné prostriedky.

slovakia

left justify in out

Investovanie predstavuje obetovanie dnešnej, súčasnej hodnoty pre budúcu, vyššiu hodnotu peňazí. Aspoň tak nás to učili na prednáškach z financií. V praxi to funguje trošku inak. Je niekoľko faktorov, ktoré je potrebné zvážiť pred investíciou. A nimi sú:

 

a)      výnos – celková sumu, ktorú z investície zarobíte, musí byť vyššia než inflácia,

 

b)      inflácia – znehodnotenie peňazí, momentálne je podľa ECB na úrovni 2 % ročne,

 

c)      riziko – neistota, či získate výnos. Platí čím vyšší výnos, tým väčšie riziko a naopak,

 

d)      poplatky – platby, ktoré musíte zaplatiť za využitie investície,

 

e)      viazanosť – doba, na ktorú sa musíte vzdať manipulovania s peniazmi.

 

Poďme sa teda pozrieť na niekoľko možností investovania, ktoré banky ponúkajú.

 

Bankový účet

 

V minulosti poskytovali banky zaujímavý výnos v prípade, že ste svoje peniaze ponechali na bežnom bankovom účte. Časy sa však zmenili. Výnos je nižší ako súčasná inflácia, kvôli čomu peniaze na bankovom účte doslova strácajú hodnotu. Však posúďte sami, či ročný úrok v hodnote 0,01 – 0,35 % nie je len o chlp lepší než nič.

 

Bankový účet predstavuje iba symbolickú výhodu v tom, že máte peniaze ihneď k dispozícii. Niektoré banky tiež po istom čase a minimálnej sume peňazí na účte poskytujú niektoré svoje služby zadarmo. Ide napr. o bezplatné vedenie bankového účtu. Nulové zhodnotenie peňazí však dáva jasnú stopku pre dlhodobé investovanie.

 

Sporiaci účet

 

Sporiaci účet slúži na jednorazové uloženie peňazí, ktoré sa dlhodobo sporia. Zväčša nemajú výpovednú lehotu, a preto netreba banke vopred oznámiť, že si vyberáte svoje peniaze. Účelom tohto bankového produktu je dlhodobé sporenie, ktoré sa však v dnešnej dobe nevyplatí. Dôvod je rovnaký ako pri bankovom účte, a to nízky výnos. Ten sa pohybuje v ročnej miere 0,01 – 0,40 %. A keďže inflácia je nastavená na 2 % ročne, na svojich peniazoch iba stratíte.

 

Termínovaný vklad

 

Termínovaný vklad je v podstate sporiaci účet. Rozdiel je v tom, že prípadný výber peňazí vás už bude stáť nejaký ten poplatok. Princíp je jednoduchý, vložíte peniaze na termínovaný vklad a po určitom čase (mesiac až roky) sa vám vyplatia peniaze spolu s dohodnutým úrokom. V súčasnosti sa úrokový výnos pohybuje v rozmedzí 0,1 – 0,81 %, kvôli čomu nie je termínovaný vklad veľmi obľúbený.

 

Investičné životné sporenie

 

Ďalší produkt, ktorý odporúčajú poisťovne ako nástroj šetrenia na dôchodok. V skutočnosti je však neefektívny. Ak ho používate ako poistenie, to nie je problém. Ak si pomocou neho sporíte, iba zbytočne strácate. Nízky výnos a rôzne poplatky sú to, čo tento produkt ťahá dolu vodou.

 

Stavebné sporenie

 

Ide o jeden z najznámejších finančných produktov v našej krajine. V posledných rokoch však stratil vietor zo svojich plachiet. Funguje na jednoduchom princípe. Každý mesiac si šetríte určitú sumu, ktorá sa vám počas dohodnutej doby zúročí. Tá je momentálne stanovená na viazaných 6 rokov, čo je mínusom.

 

A teraz si vysvetlime, prečo sa neoplatí. Okrem viazanosti je tu nízky úrok, okolo 1 %. Keďže inflácia je ročne nastavená na 2 %, každým rokom na stavebnom sporení strácate. Štátna prémia tiež nie je dôvodom na oslavu. Vo výške 66,39 eur ročne sa poskytuje iba ľuďom, ktorí nasporili za rok aspoň 1327,80 eur, čo je 110,65 eur mesačne.

 

Pokiaľ by ste teda za celý rok vložili na účet túto sumu, váš čistý zisk po odpočítaní inflácie by bol 39,83 eur, čo predstavuje 3 % čistého výnosu. To nie je síce zlé, ale ani nič svetoborné. Ak sa už teda rozhodnete investovať pomocou stavebného sporenia, odporúčame vložiť maximálne sumu 1327,80 eur ročne, pretože za menšiu sumu štátnu prémiu nezískate a viac sa zas neoplatí, pretože vyššiu štátnu prémiu nedostanete.

 

Investovanie do podielových fondov

 

Keď sa povie investovanie, väčšina ľudí si predstaví film Vlk z Wallstreet. To je však veľká hyperbola a skutočné investovanie vyzerá úplne inak. Investovať môže totiž každý, a to väčšinou už od 15 eur mesačne v podielovom fonde.

Ide o mix cenných papierov, ktoré sú v podielom fonde v rôznom pomere. Podľa tohto pomeru sa im následne aj určuje výnos. Na základe tohto poznáme 3 rôzne prístupy v investovaní:

 

a)      konzervatívne – investovanie na istotu s čo najmenším rizikom pri investíciách, avšak i s najmenším výnosom,

 

b)      dynamické – investovanie s cieľom získať čo najväčší zisk, avšak i s najväčším rizikom, oplatí sa dlhodobo,

 

c)      vyvážené – stred medzi konzervatívnym a dynamickým, výnos je o niečo vyšší, avšak nie je príliš vysoký.

 

Výnos sa pohybuje v rôznych mierach, od 0,8 % až po 9 %. Na výber je toho teda dosť.

 

Investovať, ale s rozumom

 

Po nejakom čase sa vám na bankovom účte nazhromaždili voľné finančné prostriedky. Čo s nimi? I naďalej ich tam môžete ponechať a sledovať, ako ich po čase znehodnotí inflácia. Alebo, čo odporúčame my, sa rozhodnete zhodnotiť ich a investujete. Existuje hneď niekoľko možností, pričom každá možnosť poskytuje rôznu mieru zisku a rizika. Vyberte si tú, ktorá vám vyhovuje najviac.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona