Financie pre džihádistov prúdia zo Španielska aj vďaka systému hawala

NETKY.SK • 2 Február 2015, 09:04 • 2 min
Financie pre džihádistov prúdia zo Španielska aj vďaka systému hawala

MADRID - Na financovaní islamistických teroristov sa podieľa aj sieť pozostávajúca z 250 obchodných prevádzok v Španielsku, informoval v nedeľnom vydaní španielsky denník El País, ktorý citoval zdroje na polícii a v tajnej službe.

slovakia

left justify in out

Denník spresnil, že ide o obchody s mobilnými telefónmi, mäsiarstva či potraviny. Tieto malé prevádzky sú schopné podieľať sa na financovaní skupín ako teroristická sieť al-Káida či Islamský štát v Sýrii bez toho, aby vyvolali podozrenie, a bez akejkoľvek kontroly zo strany štátu, pretože na prevod peňazí využívajú moslimami stále obľúbený mimobankový systém hawala. 
      

Finančné toky v rámci tohto systému sa prakticky nedajú vystopovať. Tento v arabských štátoch stále používaný tradičný systém využíva v Španielsku asi 150.000 moslimov, ktorí takto zasielajú svoje úspory do zahraničia. Predpokladá sa, že vďaka hawale sú financované  aj operácie islamských radikálov.
      

"Džihádisti tu nielen verbujú teroristov, ale získavajú v Španielsku aj peniaze na podporu teroristov," citoval španielsky denník nemenovaný vládny zdroj. Sieť podporovateľov sa rozrástla a teraz do hawaly v rámci Španielska patrí asi 250 spoločností, tvrdí El País.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies