Aktíva firiem poskytujúcich pôžičky nebankovým spôsobom vzrástli

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 11:33 • 2 min
Aktíva firiem poskytujúcich pôžičky nebankovým spôsobom vzrástli

BRATISLAVA - Celkový objem aktív vo firmách poskytujúcich úvery a pôžičky nebankovým spôsobom bol na konci marca tohto roka vo výške 6,538 mld. eur pri medziročnom náraste o 0,4 %.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska, prvý kvartál mal z pohľadu aktív priaznivý vývoj iba pre lízingové spoločnosti. Pri spoločnostiach splátkového financovania a faktoringových spoločnostiach nastal pokles, zapríčinený najmä ukončením činnosti niekoľkých spoločností ku koncu roka 2017.

Celková hodnota aktív za lízingové spoločnosti ku koncu marca medziročne vzrástla o 9,5 % na 4,685 mld. eur. Hodnota aktív spoločností splátkového financovania sa prepadla o 18,1 % na 1,638 mld. eur. Pri aktívach faktoringových spoločností to bol podľa centrálnej banky pokles o 7,6 % na 214,9 mil. eur.

V roku 2017 sa rozšírila výberová vzorka spoločností, ktoré majú povinnosť vykazovať do Národnej banky Slovenska a na základe ktorých sa zostavuje štatistika za faktoring, lízing a splátkové financovanie. Pribudlo päť spoločností splátkového financovania a štyri faktoringové spoločnosti. Uvedené rozšírenie výberovej vzorky malo podľa centrálnej banky vplyv predovšetkým na analyzované medziročné miery rastu a na zvýšenie podielu domácností na úveroch a pôžičkách poskytnutých faktoringovými spoločnosťami na úkor nefinančných spoločností.

V rámci spoločností poskytujúcich úvery a pôžičky nebankovým spôsobom si dlhodobo najvýznamnejšiu pozíciu udržiavajú lízingové spoločnosti. Ku koncu marca bol ich podiel na úrovni 72 %. Nasledovali spoločnosti splátkového financovania s podielom 25 %. Najmenší podiel mali faktoringové spoločnosti, a to 3 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona