Finalisti do Paríža bez prehry, Portugalsku stačili 2 výhry

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 12:22 • 2 min
Finalisti do Paríža bez prehry, Portugalsku stačili 2 výhry

BRATISLAVA - Finálovým duelom medzi domácim Francúzskom a Portugalskom v nedeľu 10. júla vyvrcholia XV. majstrovstvá Európy vo futbale.

slovakia

left justify in out

Dejiskom tohto rozhodujúceho zápasu o celkové prvenstvo bude od 21.00 h Stade de France v parížskej štvrti Saint-Denis. Stretnutie povedie ako hlavný arbiter Angličan Mark Clattenburg, na čiarach mu budú pomáhať krajania Simon Beck a Jake Collin, štvrtým rozhodcom je Maďar Viktor Kassai.


Futbalisti Francúzska, figurujúci na 17. priečke v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), si na ME 2016 pripísali v šiestich doterajších vystúpeniach päť víťazstiev a jednu remízu. V základnej A-skupine "Les Bleus“ zdolali najskôr Rumunsko (2:1), potom si poradili s Albánskom (2:0) a následne hrali nerozhodne 0:0 proti Švajčiarsku, čo im však stačilo na pozíciu tabuľkového lídra. V osemfinále Francúzsko otočilo nepriaznivý stav proti Írsku (2:1), vo štvrťfinále nedalo šancu Islandu (5:2) a v semifinále uspelo aj proti úradujúcim majstrom sveta z Nemecka (2:0). Najväčšou mierou sa o postup domácej reprezentácie do finále zaslúžili útočník Antoine Griezmann, ktorý strelil šesť gólov a je najlepším kanonierom tohto šampionátu. Do streleckej listiny, ktorá registruje 13 gólov, sa dosiaľ zapísala iba štvorica futbalistov z kádra 47-ročného trénera Didiera Deschampsa. Okrem spomenutého Griezmanna sú nimi ešte Olivier Giroud, Dimitri Payet (obaja skórovali trikrát) a Paul Pogba (bol úspešný raz).


Futbalisti Francúzska sa v doterajšej histórii majstrovstiev Európy tešili dvakrát z triumfu (1984, 2000), v nedeľu majú šancu pridať tretie celkové prvenstvo a vyrovnať sa najúspešnejšej dvojici Nemecko, Španielsko. Francúzsko je navyše poslednou krajinou, ktorá triumfovala na ME v domácom prostredí: udialo sa to v roku 1984 počas éry Michela Platiniho.

Ani druhý finalista tohtoročného kontinentálneho šampionátu neokúsil ešte trpkosť prehry. Futbalisti Portugalska však v poltucte dosiaľ odohraných stretnutí zvíťazili len dvakrát a iba raz v riadnom hracom čase - po 90 minútach. Zverenci 61-ročného kormidelníka Fernanda Santosa po "trojremízovom" účinkovaní v základnej F-skupine (Island 1:1, Rakúsko 0:0, Maďarsko 3:3, pozn.) a kvalifikovaní sa do vyraďovacej časti až z 3. miesta zvíťazili v osemfinále nad Chorvátskom 1:0 po predĺžení gólom Ricarda Quaresmu v 117. min. "Európski Brazílčania" následne vo štvrťfinále hrali s Poľskom nerozhodne 1:1 aj po predĺžení a medzi elitnú štvoricu krajín sa posunuli až lepším zvládnutím jedenástkového rozstrelu (5:3). V semifinále si Portugalsko poradilo s prekvapením záverečného turnaja ME Walesom 2:0. Z doterajších ôsmich dosiahnutých gólov "Seleccao das Quinas" zaznamenali dve najväčšie opory tímu Cristiano Ronaldo a Nani po tri presné zásahy, raz skórovali Ricardo Quaresma a veľký talent portugalského futbalu Renato Sanches.

Portugalsko, ktoré figuruje v rebríčku FIFA na 8. priečke, postupom do finále ME 2016 vyrovnalo svoj dosiaľ jediný prienik do rozhodujúceho duelu v rámci majstrovstiev Európy (v domácom prostredí však v roku 2004 nestačilo na Grécko a podľahlo 0:1, pozn.), tentoraz však Cristiano Ronaldo a spol. chcú dosiahnuť až na vrchol. Pri dovedna siedmej účasti na kontinentálnom futbalovom šampionáte je Portugalsko jediným mužstvom, ktoré od roku 1996 vždy postúpilo zo skupiny, pričom od roku 2000 sa dostalo až štyrikrát medzi najlepšie kvarteto tímov na ME.


Kádre účastníkov nedeľňajšieho finále XV. majstrovstiev Európy vo futbale a ich cesta do rozhodujúceho duelu o prestížnu trofej:

PORTUGALSKO

Káder na ME 2016 (pred menom číslo hráča na drese):
Brankári: 1-Rui Patrício (Sporting Lisabon), 12-Anthony Lopes (Olympique Lyon/Fr.), 22-Eduardo (Dinamo Záhreb/Chor.)
Obrancovia: 21-Cédric, 4-José Fonte (obaja FC Southampton/Angl.), 3-Pepe (Real Madrid/Šp.), 6-Ricardo Carvalho (AS Monaco/Fr.), 2-Bruno Alves (Fenerbahce Istanbul/Tur.), 19-Eliseu (Benfica Lisabon), 5-Raphael Guerreiro (FC Lorient/Fr.)
Stredopoliari: 14-William Carvalho, 23-Adrien Silva, 10-Joao Mário (všetci Sporting Lisabon), 13-Danilo Pereira (FC Porto), 8-Joao Moutinho (AS Monaco/Fr.), 16-Renato Sanches (Benfica Lisabon), 15-André Gomes (FC Valencia/Šp.), 18-Rafa Silva (Sporting Braga), 11-Vieirinha (VfL Wolfsburg/Nem.)
Útočníci: 20-Ricardo Quaresma (Besiktas Istanbul/Tur.), 17-Nani (Fenerbahce Istanbul/Tur.), 7-Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Šp.), 9-Éder (Olympique Lille/Fr.)
Tréner: Fernando Santos (nar. 10. októbra 1954)

Cesta do finále ME 2016:
Bilancia: 6 zápasov - 2 víťazstvá, 4 remízy, 0 prehier, skóre: 8:5
Základná F-skupina: Island 1:1 (14. júna, gól Portugalska: Nani), Rakúsko 0:0 (18. júna), Maďarsko 3:3 (22. júna, Cristiano Ronaldo 2, Nani)
Osemfinále: Chorvátsko 1:0 po predĺžení (25. júna, Quaresma)
Štvrťfinále: Poľsko 1:1 po predĺžení, 5:3 na strely zo značky pok. kopu (30. júna, Renato Sanches)
Semifinále: Wales 2:0 (6. júla, Cristiano Ronaldo, Nani)

Prehľad strelcov gólov Portugalska (spolu 8 presných zásahov):
3 - Cristiano Ronaldo, Nani
1 - Ricardo Quaresma, Renato Sanches


FRANCÚZSKO

Káder na ME 2016 (pred menom číslo hráča na drese):
Brankári: 23-Benoit Costil (Stade Rennes), 1-Hugo Lloris (Tottenham Hotspur/Angl.), 16-Steve Mandanda (Olympique Marseille)
Obrancovia: 17-Lucas Digne (AS Rím/Tal.), 3-Patrice Evra (Juventus Turín/Tal.), 2-Christophe Jallet, 22-Samuel Umtiti (obaja Olympique Lyon), 21-Laurent Koscielny (Arsenal Londýn/Angl.), 13-Eliaquim Mangala, 19-Bacary Sagna (obaja Manchester City/Angl.), 4-Adil Rami (FC Sevilla/Šp.)
Stredopoliari: 6-Yohan Cabaye (Crystal Palace/Angl.), 5-N'Golo Kanté (Leicester City/Angl.), 14-Blaise Matuidi (Paríž St. Germain), 15-Paul Pogba (Juventus Turín/Tal.), 18-Moussa Sissoko (Newcastle United/Angl.), 12-Morgan Schneiderlin (Manchester United/Angl.), 20-Kingsley Coman (Bayern Mníchov/Nem.), 8-Dimitri Payet (West Ham United/Angl.)
Útočníci: 10-André-Pierre Gignac (Tigres UANL/Mex.), 9-Olivier Giroud (Arsenal Londýn/Angl.), 7-Antoine Griezmann (Atlético Madrid/Šp.), 11-Anthony Martial (Manchester United/Angl.)
Tréner: Didier Deschamps (nar. 15. októbra 1968)

Cesta do finále ME 2016:
Bilancia: 6 zápasov - 5 víťazstiev, 1 remíza, 0 prehier, skóre: 13:4
Základná A-skupina: Rumunsko 2:1 (hralo sa 10. júna, góly Francúzska: Giroud, Payet), Albánsko 2:0 (15. júna, Griezmann, Payet), Švajčiarsko 0:0 (19. júna)
Osemfinále: Írsko 2:1 (26. júna, Griezmann 2)
Štvrťfinále: Island 5:2 (3. júla, Giroud 2, Pogba, Payet, Griezmann)
Semifinále: Nemecko 2:0 (7. júla, Griezmann 2)

Prehľad strelcov gólov Francúzska (spolu 13 presných zásahov):
6 - Antoine Griezmann
3 - Olivier Giroud, Dimitri Payet
1 - Paul Pogba

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies