Finále v Aspene aj so Slovenkami, Vlhovú uvidíme v akcii dvakrát

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 08:53 • 2 min
Finále v Aspene aj so Slovenkami, Vlhovú uvidíme v akcii dvakrát

ASPEN - Sedem z dvanástich sezónnych glóbusov vo Svetovom pohári v alpskom lyžovaní už pozná svojich majiteľov. O zostávajúcich päť zabojuje svetová zjazdárska špička počas nastávajúcich piatich dní v Aspene. Na americkom snehu sa prestížne finále SP uskutoční po 20 rokoch, coloradský Aspen nadviaže na susedný Vail z roku 1997.

slovakia

left justify in out

Účasť vo finále si bolo treba vybojovať počas celej sezóny. Istotu má len dvadsaťpäťka najlepších v každej zo štyroch disciplín SP plus univerzáli, ktorí dosiahli v práve vrcholiacej zime hranicu 500 bodov vo Svetovom pohári a tiež úradujúci juniorskí majstri sveta.

Medzi zjazdárskou smotánkou v Aspene nebudú chýbať Slovenky Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová. Rovnaké duo sa predstavilo aj vlani vo finále v St. Moritzi, ibaže vtedy výlučne v slalome. Teraz má Vlhová právo štartu aj v obrovskom slalome, čo je z pohľadu slovenského lyžovania historický počin. Dvadsaťjedenročná Liptáčka bola na začiatku sezóny v najtechnickejšej disciplíne až v šiestej desiatke štartovnej listiny SP, aktuálne jej patrí 13. priečka. Obrovský výkonnostný skok pod vedením talianskeho trénera Livia Magoniho dokumentuje aj ôsme miesto z nedávneho svetového šampionátu v St. Moritzi. 

"Na začiatku sezóny sme si s trénerom dali cieľ zlepšiť sa v obrovskom slalome a dostať sa v renkingu Svetového pohára čo najvyššie. Momentálne už atakujem prvú desiatku, čo je výborné," uviedla Vlhová po uplynulom víkende v Squaw Valley. Tam skončila v obrovskom slalome dvanásta a v slalome skončila svoju púť 5 bránok pred cieľom druhého kola. Dovtedy bola priebežne najrýchlejšia. V hodnotení slalomu jej pred finále patrí 7. priečka s možnosťou posunu o dve-tri miesta dopredu. "Bolo teplo, trať bola hrozná. Stačila jedna chybička v závere a bol koniec. Vo finále v Aspene by som si to chcela vynahradiť: ešte raz pôjdem do toho naplno a potom finito," doplnila Vlhová.

Skúsenejšia zo slovenského dua Velez-Zuzulová už má istú obhajobu druhej slalomovej priečky v celkovom hodnotení sezóny. Američanka Mikaela Shiffrinová je na prvom mieste príliš vzdialená a Švajčiarka Wendy Holdenerová môže Slovenku bodovo maximálne dorovnať, nie predstihnúť vzhľadom na nižší počet prvých a druhých miest v tomto súťažnom ročníku.

 

"Teším sa, že to budú konečne posledné preteky v sezóne. Ešte raz dám do toho všetko a potom sa už teším na to, že si trochu oddýchnem," povedala Velez-Zuzulová. Jej fanúšikovia čakajú na aspenský slalom (uskutoční sa v sobotu 18. 3.) ešte z jedného dôvodu. Skúsená rutinérka po nevydarenom útoku na medailu na majstrovstvách sveta v St. Moritzi prostredníctvom médií odkázala, že po skončení sezóny sa definitívne rozhodne, či bude pokračovať v kariére aj v olympijskej sezóne 2017/2018. "Moje rozhodnutie sa po sezóne včas dozviete," povedala Velez-Zuzulová ešte vo februári v St. Moritzi.


 

Už istým držiteľom veľkého glóbusu medzi mužmi je rekordný šiesty raz a navyše v neprerušenej sérii Rakúšan Marcel Hirscher, medzi ženami je Mikaela Shiffrinová na najlepšej ceste získať do vitríny prvú veľkú krištáľovú trofej. Čerstvo 22-ročná Američanka má pred záverečnou porciou 4 pretekov náskok 378 bodov pred Slovinkou Ilkou Štuhecovou a v hre je už len 400 bodov. 

Medzi mužmi má glóbusové istoty fenomén Hirscher, a to hneď tri. Okrem hlavnej sezónnej trofeje mu v predstihu patria aj malé glóbusy za slalom a obrovský slalom. V kombinácii je už istým víťazom Francúz Alexis Pinturault, v super G Nór Kjetil Jansrud. V hre je teda len pravé zjazdárske finále, kde si to rozdajú líder Jansrud (407 bodov) s aktuálne druhým Talianom Peterom Fillom (374). Zjazd mužov príde vo finále SP na rad ako prvý už v stredu od 16.30 h.

Program finále Svetového pohára 2016/2017 v alpskom lyžovaní v Aspene (všetky začiatky sú v SEČ):


streda 15. 3.: zjazd mužov /16.30/, zjazd žien /18.00/

štvrtok 16. 3.: super G žien /16.30/, super G mužov /18.00/
piatok 17. 3.: tímová súťaž /17.30/
sobota 18. 3.: obrovský slalom mužov /1. kolo - 16.00, 2. kolo - 18.30/, slalom žien /1. kolo - 17.00, 2. kolo - 19.30/
nedeľa 19. 3.: obrovský slalom žien /1. kolo - 16.00, 2. kolo - 18.30/, slalom mužov /1. kolo - 17.00, 2. kolo - 19.30/
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies