Fín Niskanen vyhral päťdesiatku klasicky s hromadným štartom

NETKY.SK • 24 Február 2018, 08:36 • 2 min
Fín Niskanen vyhral päťdesiatku klasicky s hromadným štartom

PJONGČANG - Fínsky bežec na lyžiach Iivo Niskanen získal zlatú medailu na 50 km klasickou technikou s hromadným štartom na ZOH v Pjongčangu. V kráľovskej bežeckej disciplíne triumfoval v rezorte Alpensia časom 2:08:22,1 h s náskokom 18,7 s pred Alexandrom Boľšunovom z tímu Olympijských športovcov z Ruska. Bronz si vybojoval ďalší člen tímu OSŘ Andrej Larkov s výrazným odstupom 2:37,5 min.

slovakia

left justify in out

Pole pretekárov sa v záverečnej disciplíne mužského bežeckého lyžovania v Pjongčangu držalo pokope až do približne dvadsiateho kilometra, keď sa z hlavnej skupiny najväčších favoritov odpútali Niskanen a Kazach Alexej Poltoranin. Dvojica postupne získavala náskok na svojich prenasledovateľov a v polovici trate už mali k dobru 25 sekúnd. Poltoranin však v ďalších kilometroch nestačil na tempo Fína a zozadu sa na neho začal doťahovať Boľšunov.

 

Na 30. kilometri mal osamotený Niskanen pred súpermi náskok viac ako štvrť minúty, Boľšunov sa ale na neho trinásť kilometrov pred cieľom dotiahol. Poltoraninovi výrazne ubúdali sily a na vedúcu dvojicu strácal čoraz viac, päť kilometrov pred finišom už stratil šancu bojovať o cenné kovy. Vpredu zostali Niskanen s Boľšunovom, fínsky bežec pred posledným zo šiestich kôl prezul lyže a napokon mal najviac síl. V záverečných dvoch kilometroch zaútočil a do cieľa napokon prišiel s náskokom takmer devätnástich sekúnd.

 

Dvadsaťšesťročný Niskanen tak zaznamenal najprenikavejší individuálny úspech v kariére. Na konte má už druhú zlatú olympijskú medailu, pred štyrmi rokmi v Soči triumfoval v tímšprinte spolu so Samim Jauhojärvim. Boľšunov vybojoval na prebiehajúcich ZOH v Pjongčangu už štvrtú medailu, tretiu striebornú. Druhý bol aj v štafete a tímšprinte, bronz získal v individuálnom šprinte.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies