Fín Jokinen po finále: Sme sklamaní, ale Kanaďania boli lepší

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 13:05 • 2 min
Fín Jokinen po finále: Sme sklamaní, ale Kanaďania boli lepší

MOSKVA - Hokejisti Fínska kráčali šampionátom v Rusku suverénne, ale Kanaďanov z hokejového trónu nezosadili. Hráči zámorského tímu sa poučili z prehry 0:4 v základnej skupine a severanom vo finále nedovolili ani jeden gól. Fíni neskrývali sklamanie z ôsmeho striebra v histórii, skúsený útočník Jussi Jokinen však priznal, že víťazstvo Kanady je zaslúžené.

slovakia

left justify in out

Víťazstvo Fínska nad Kanadou 4:0 v závere bojov v základnej skupiny bolo pre krajinu javorových listov prvou prehrou od MS 2014. Vlani prešli šampionátom v Česku suverénne bez prehry, tentoraz boli zdolaní až v siedmom zápase turnaja. Ako sa vo finálovom stretnutí ukázalo, zverenci Billa Petersa sa z prehry poučili a na dovtedy nezdolaných Fínov "ušili" správnu taktiku. "V porovnaní s predošlým vzájomným zápasom zmenili veľa vecí, čo svedčí o dobrej práci trénerského tímu. Oni odohrali svoj najlepší zápas na turnaji, zatiaľ čo my sme nepredviedli náš najlepší výkon," uviedol pre oficiálnu stránku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) útočník Fínska Jussi Jokinen.

 

Ofenzívne ladeným Kanaďanom napokon stačil na víťazstvo jediný gól. Symbolicky ho strelila jednotka vlaňajšieho draftu Connor McDavid, ktorý bol po súboji s talentovanou fínskou mlaďou napokon spokojnejší. Fíni nedostali veľa príležitostí na skórovanie, Kanadu podržal aj brankár Talbot. "Hovorí sa mi to ťažko, ale zaslúžili si vyhrať. Hrali veľmi múdro, rozumne a to bol z ich strany dobrý plán," uznal Jokinen kvality súpera. Jeho pocity so striebornou medailou na krku zodpovedali finálovej prehre. "Teraz cítime veľké sklamanie," ťažko hľadal slová.

 

Niet pochýb, že s odstupom času si zdolaní Fíni uvedomia hodnotu striebornej medaily. V Rusku predvádzali výborný hokej, prehrali až vo finále a ich mladá generácia reprezentovaná talentovanými hráčmi ako Rantanen, Aho a najmä Patrik Laine ukázala veľký potenciál. Stále iba 18-ročný mladík sa stal najväčšou hviezdou MS v Rusku. Okrem striebornej medaily si z Ľadového paláca odniesol aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča turnaja, najlepšieho útočníka a stal sa aj členom All-star tímu. "Som ohromený z toho ako hrá. Je skvelé, že ho máme. Získal už veľa sebavedomia po tom, čo zistil, že veci, ktoré dokáže, fungujú aj na najvyššej úrovni," poznamenal fínsky útočník Jussi Jokinen.

 

Historická bilancia Fínska na MS v hokeji:

Zlato 2x (1995, 2011)

Striebro 8x (1992, 1994, 1998, 1999, 2001, 2007, 2014, 2016)

Bronz 3x (2000, 2006, 2008)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona