Filmy si z internetu zadarmo sťahuje až 70 percent Európanov

NETKY.SK • 6 Február 2014, 14:56 • 2 min
Filmy si z internetu zadarmo sťahuje až 70 percent Európanov

BRATISLAVA - Štúdia EK, ktorá zahŕňala skoro 5000 respondentov, tiež zistila, že až 97 percent Európanov pozerá filmy aspoň občas.

slovakia

left justify in out

Skoro 70 percent Európanov si zadarmo sťahuje filmy z internetu, či už legálne alebo nelegálne. Vyplýva to z novej štúdie, ktorú vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK). Tieto výsledky nie sú podľa štúdie prekvapujúce, keďže film je jedným z najobľúbenejších umeleckých žánrov, no prístup do kín je v mnohých prípadoch obmedzený. EK preto vyzýva európsky filmový priemysel, aby zvýšil prístupnosť filmov, a tým si získal nových divákov a zároveň znásobil svoje tržby. Možnosťou sú napríklad zárobkové internetové filmové servery. "Vyzývame filmárov, aby využívali financovanie prostredníctvom programu Kreatívna Európa a jeho podprogramu Mediá. Jeho podpora pre filmovú distribúciu môže pomôcť zvýšiť prístup divákov ku kvalitným filmom," povedala v tejto súvislosti komisárka pre vzdelávanie a kultúru Androulla Vassiliová.

Štúdia EK, ktorá zahŕňala skoro 5000 respondentov, tiež zistila, že až 97 percent Európanov pozerá filmy aspoň občas. Filmy si zadarmo sťahuje 68 percent opýtaných, väčšinou mladých ľudí, pričom ako dôvod uvádzajú širší výber, vysoké ceny v kinách ako aj slabú ponuku legálnych možností na internete. V priemere asi 15 percent opýtaných nemá v dosahu 30 minút od domu žiadne kino. V Európe sa ročne vyrobí vyše 1000 filmov, no väčšina z nich nie je distribuovaná v iných krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies