Filmový festival v Terste sa predvedie aj s tromi slovenskými titulmi

NETKY.SK • 15 Január 2019, 17:15 • 2 min
Filmový festival v Terste sa predvedie aj s tromi slovenskými titulmi

BRATISLAVA - Na 30. ročníku filmového festivalu v talianskom Terste je Slovensko partnerskou krajinou koprodukčnej platformy When East Meets West určenej pre filmových profesionálov. "Našu krajinu na podujatí bude zastupovať početná delegácia producentov, festival zároveň uvedie päť slovenských filmov, z nich tri sa budú uchádzať o ceny v súťažných sekciách," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

slovakia

left justify in out

Festival filmov zo strednej a východnej Európy v Terste uvádza každoročne celovečerné a krátke hrané, dokumentárne a animované filmy, na ktorom sa každoročne zúčastní okolo 450 filmových profesionálov z radov producentov, sales agentov, zástupcov fondov na podporu filmov, investorov, pracovníkov filmových festivalov a ďalších odborníkov z viac ako 35 krajín sveta.

 

Režisér a producent Peter Kerekes, ktorý bude aj členom poroty, sa na festivale zúčastňuje pravidelne od roku 2010, keď na ňom uviedol svoj film Ako sa varia dejiny (2008). V Terste sa začal odvíjať aj príbeh filmu Wishing on a Star, ktorý producentsky zastupuje a v januári plánuje v Taliansku jeho nakrúcanie. Na minulom ročníku WEMW projekt vyhral hlavnú cenu koprodukčného trhu CNC Development Award.

 

"Bude to film o ženách, ktoré hľadajú šťastie, o veštici a prekvapivých cestách. Maďarský režisér, slovenský kameraman, rakúsky koproducent, talianska scenáristka aj téma. Typicky cisárska a kráľovská koprodukcia rakúsko-uhorskej monarchie, inde ako v Terste sme ju ani nemohli začať," dodal.

 

img

režisér a producent Peter Kerekes

 

V oficiálnom programe talianskeho festivalu sa budú o ceny uchádzať tri slovenské tituly. V súťaži hraných filmov to bude Tlmočník (2018) Martina Šulíka, v súťaži dokumentárnych filmov Okupácia 1968 (2018) pätice režisérov Evdokina Moskovina, Linda Dombrovszky, Magda Szymków, Maria Elisa Scheidt a Stephan Komandarev a v súťaži krátkych filmov o cenu zabojuje Untravel (2018) režisérskej dvojice Ana Nedeljković a Nikola Majdak jr.

 

 

Trieste Film Festival sa koná od 18. do 25. januára, koprodukčná industry platforma WEMW sa uskutoční počas festivalu od 20. do 22. januára.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies