Filmový festival v Cannes otvorí francúzska dráma o mladom delikventovi

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 13:03 • 2 min
Filmový festival v Cannes otvorí francúzska dráma o mladom delikventovi

CANNES - Francúzsky film o mladom delikventovi režisérky Emmanuelle Bercotovej otvorí dnes večer 68. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Hlavnú úlohu vyšetrujúcej sudkyne, ktorá sa pokúša dať mladému previnilcovi Maloneymu nádej do života, v ňom stvárnila legendárna francúzska herečka Catherine Deneuveová.

slovakia

left justify in out

 

Okrem nej sa na červenom koberci v Cannes objaví celý rad celebrít ako sú Michael Fassbender, Benicio Del Toro, Gabriel Byrne, Marion Cotillardová, Colin Farrell, Cate Blanchettová, Rachel Weiszová, Jesse Eisenberg, Harvey Keitel, Josh Brolin a Emily Bluntová, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

 

Upozornila, že v Cannes tento rok zakázali tzv. selfie fotografie na červenom koberci. Riaditeľ festivalu Thierry Fremaux sa vyjadril, že ide o "smiešny, groteskný zvyk", ktorý spôsobuje problémy s ohľadom na protokol. Na červenom koberci by podľa neho "nik nemal zdržiavať", aby sa festival mohol začať načas.

 

Otvárací film La Tete Haute bude premietnutý mimo súťaže a neuchádza sa o žiadnu z cien. Je pozoruhodný tým, že prvýkrát za 28 rokov otvára festival film režírovaný ženou. Festival v Cannes je pritom pravidelne obviňovaný z mužskej dominancie, poznamenala DPA.

 

Tvárou tohoročného festivalu je švédska herečka Ingrid Bergmanová.

 

Z 19 filmov, ktoré sa tento rok uchádzajú o hlavné ocenenie Zlatú palmu, je 11 európskych a z nich vyše polovice francúzskych či talianskych. Z východnej Európy sa do súťaže prebojoval jediný, a to maďarský film Saul Fia (Saulov syn), ktorý režíroval 38-ročný László Nemes. V hlavnej súťaži festivalu sú tiež tri filmy zo Severnej Ameriky a tri zastupujúce Áziu.

 

Deväťčlennú festivalovú porotu vedú tento rok laureáti Zlatej palmy, bratia Joel a Ethan Coenovci. Slávnostné odovzdanie cien je naplánované na galavečer 24. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies